Тежка драма в село Воден, хората плачат заради изгорели къщи

На терен работят пожарникари, горски служители, служители на жандармерията

Тежка драма в село Воден, хората плачат заради изгорели къщи | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Борбата с огъня край ямболското село Воден продължи цяла нощ. В късния следобед вчера жителите му бяха евакуирани, включително и обитателите на дом за възрастни хора. Няма пострадали, но част от къщите са изгорели, съобщава Нова телевизия.

Екипи на жандармерията охраняваха подстъпите към селото, а в борбата с огъня се включи и 2-ра Тунджанска механизирана бригада. Хеликоптер Ми-17, който участваше в гасенето на пожара край пловдивското село Отец Паисиево, също беше пренасочен към Воден.

Пожарът край селото е локализиран, съобщи пред БНТ областният управител на Ямбол Николай Костадинов. 35 са изгорелите къщи, уточни той.

Няма пострадали хора. На терен работят пожарникари, горски служители, служители на жандармерията.

Част от хората, които се евакуираха, включително възрастните, са се върнали по домовете си, други са отишли при близки и роднини, а трети са били настанени в читалището в Малко Шарково, поясни Костадинов.

Той обясни и защо хората не са били предупредени за приближаващото бедствие: "Нямаше обхват на мобилните оператори и нямаше как да пуснем системата за ранно оповестяване, но въпреки това служители на МВР и пожарната оповестиха със сирените на автомобилите си."

Газовият хъб в района не е застрашен от пожара и няма основания за безпокойство, каза още Николай Костадинов.

Всички близо 500 жители на селото бяха евакуирани. Към момента не е ясно на каква площ се е разгърнал пожара, който застрашава и две съседни села - Крайново и Шарково, предава и бТВ.

Калинка е изгубила дома си в пламъците. „Какво да кажа – не знам. Виждам, че вече пламъците идват към нас. Наближаваше. Докато ме изкарат полицаите, пламъците влязоха. Всичко лумна. Викат, крещят да излизам, защото ще изгоря. Изкараха ме, свалиха ме на центъра“, каза разплаканата жителка.

„Докато гореше, нямаше една пожарна. Защо не пуснаха една пожарна да гаси. Аз съм на 66 години и в тази къща съм родена. Днес тя изгоря“, посочи тя.

Дъщеря ѝ Даниела добави, че съпругът ѝ е отишъл до къщата, но покривът вече е горял.

С наближаващия огън директорът на дома за стари хора във Воден Златка Янева започва евакуацията му. Изведени са 29 души. Много от тях са трудноподвижни. Докато всичко това се случва, къщата на Златка също изгаря в пожара.

„Поисках полиция от началника на Елхово. Отказаха ми. Къщата ми изгоря. Няма къде да живея. След като нямам дом, няма как да продължа да работя в дома за стари хора“, посочи тя.

Токът в селото е бил спрян, а с него и помпата, която е осигурявала водата към горната част на селото. В този район са и най-големите поражения. 

„В селото нямаше вода. В цистерните нямаше вода. Доброволците бяха спирани. Да спреш здрави и прави мъже, които искат да си спасят къщите", каза Иван, който е бил един от доброволците в гасенето.

За изминалото денонощие пожарните служби в цялата страна са реагирали на общо 245 сигнала за произшествия, потушени са 184 пожара, съобщи на брифинг тази сутрин главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. Осъществени са и 4 спасителни акции.

Действащите пожари в момента са в област Пловдив - Отец Паисиево и на територията на Ямбол - в община Болярово, край село Воден. Вчера са локализирани още пожари на територията на Кюстендил, Хасково, Стара Загора и Пазарджик.

Днес в гасенето ще се включат и двата чешки хеликоптера. Ще започне и описването на щетите.

"Днес ще преценим дали допълнително да се включи още един хеликоптер на Министерството на отбраната, с който да се установят щетите", посочи Кангалджиев.

Сравнително спокойно мина нощта в село Воден, пожарът там е до голяма степен овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Допълнителни трудности е създавала постоянно обръщащата се посока на вятъра. На терен са били 25 екипа пожарникари, включително от Турция, военни, служители от горските стопанства, доброволци.

По думите на Стоянов "голяма част от жителите на Воден отказаха да напуснат домовете си" и са били принудително изведени.

"Паралелно с действията в село Воден обезопасихме съседните села Шаково, Крайново и Горска поляна, където се намира газопреносната станция Странджа, където денонощно има противопожарни екипи", каза той.

Активирана е и жандармерията с водометните машини, които са подпомагали зареждането на пожарните с вода.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай