Страшен удар с цената на водата. Става златна

КЕВР с шокиращо предложение

Страшен удар с цената на водата. Става златна | StandartNews.com

Страшен удар с цената на водата готви Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Течността, без която не можем, става златна!

Комисията предлага таванът за поскъпване на водата да отпадне. Ако това стане, тя ще скача неконтролируемо.

Предложението на КЕВР е записано в становище на комисията към предложения от служебното правителство за обществено обсъждане проект на Закон за водоснабдяването и канализацията. 

Според него водата за бита ще може да поскъпва без ограничение, стига по-високите цени да са обосновани от бизнес плана на съответното ВиК дружество.

В момента има изискване цената на водата да бъде социално поносима, за да може всички хора да имат достъп до вода. Това означава за минимално месечно потребление от 2,8 куб. м на човек цената на водата да не надхвърля 2,5 на сто от средния месечен доход на домакинствата. 

Благодарение на това ограничение цената на водата във Видин от 1 януари тази година нарасна само с 28,6% до 4,482 лв. за кубик, а в Ямбол увеличението беше с 12,3% за кубик. 

Цената на водата във Видин и Ямбол, определена по методиката на КЕВР, би трябвало да е по-висока, но ограничението за социална поносимост наложи таван на поскъпването, обяснява "Труд".

Сега от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и от КЕВР искат реално да отпадне ограничението за вдигане на цените на водата, но предлагат различни варианти за това.

В разработения от МРРБ проект на Закон за водоснабдяването и канализацията (ЗВиК) е предвидено да остане ограничението за социална поносимост. Но от министерството предлагат в цената на водата да има фиксиран компонент (нещо като такса “водомер”) и променлив компонент на база потреблението на вода. 

Подготвеният нов закон предвижда, че принципът на социална поносимост на водата е спазен, когато стойността на променливия компонент от цената на водата при потребление от 2,8 куб. метра на човек не надхвърля 2,5% от средния доход на човек от домакинство по данни на Националния статистически институт за съответната административна област. Но като към променливата част от цената на водата прибавим и такса “водомер” реално плащаната от домакинствата цена може да  бъде по-висока от социално поносимата. Още повече, че въобще не е ясно какъв ще бъде размерът на новата такса “водомер”.

От КЕВР предлагат радикално решаване на въпроса и изцяло отпадане на идеята цената на водата да бъде социално поносима. При евентуално приемане на предложението на КЕВР цената на водата ще може да нараства без никакви ограничения, стига поскъпването да е обосновано от “възстановяване на икономически обоснованите разходи за предоставяне на ВиК услуги”. 

За да се гарантира правото на вода обаче от КЕВР предлагат да има водна бедност по примера на енергийната бедност и да се дават помощи за вода на социално слабите хора у нас. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дони
преди 2 дни

Без вода не може и ден,без храна може да се издържи до 40 дни.Който е предложил да се повиши цената на водата и да се премахне тавана е вероятно с недостатъчно сиво вещество - не може нормален човек,нормално мислещ да предлага такава,бих казала,смъртоносна идея.

Откажи
Чака
преди 2 дни

Що да не може .управляват ни "изборни" диваци ! Така ще бъде защото си стоим пред компа ,пием ракийка и само псуваме !!??

Откажи