Сменят ли името на Летище София

Бяха проведени и социологически проучвания, които показаха широко одобрение за инициативата

Сменят ли името на Летище София | StandartNews.com

Ще се приеме ли дълго обсъжданата промяна?

В Министерството на транспорта беше обсъдена идеята летища София да бъде преименувано на „Васил Левски“.

Идеята се обсъжда от 2009 г., а през 2017 г. предложението за името на Апостола на свободата беше направено от учени от БАН и от "Стандарт" в съвчестната кампания Научните чудеса на България. То получи голяма подкрепа.

Бяха проведени и социологически проучвания, които показаха широко одобрение за инициативата националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност.

„Това е изключително важна за България инициатива и се радвам, че срещаме Вашата подкрепа и разбиране за нея. Важно е не само входната врата на държавата да има име, а и това да е името на най-знаковия и най-величавия европеец на България – Васил Левски “, заяви проф. Семов в началото на срещата, която се състоя днес в Министерството на транспорта и съобщенията по покана на министър Красимира Стоянова.

За да бъде издаден указ на президента за преименуване на такъв обект от национално значение е необходимо положително становище от Министерството на транспорта и съобщенията, което да съдържа финансова рамка и конкретни стъпки и срокове, които трябва да се предприемат, за да стане промяната на името факт.

Министър Красимира Стоянова заяви, че приветства идеята и заедно с компетентната администрация и концесионера на летище София ще започнат работа по изготвяне на становището.

На срещата присъства и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“, оператор на летище София

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
4 Коментара
Аспарух
преди 6 часа

Ако не беше Аспарух и София нямаше да я има 😏 Вземете в крайна сметка да му отдадете заслужената почит! Площадите и главните улици са ни именувани на чужденци. Левски има достатъчно признание.

Откажи
Гост
преди 5 часа

Добре е остане сегашното име-Летище "София".

Откажи
Надежда
преди 3 часа

Когато се построи второ летище край София(а за сега не ни е необходимо)тогава ще трябва да му се даде име,но сега засега само "София" е достатъчно.

Откажи