Сидеров вдигна завесата! Задкулисни битки по време на Съединението

Не знам мол, в който да се продават характер и мъжество, написа лидерът на "Атака"

Сидеров вдигна завесата! Задкулисни битки по време на Съединението | StandartNews.com

Волен Сидеров написа изключително детайлен пост във Фейсбук за събитията около Съединението и доказа за пореден път, че политиката може да му куца, но в политическия преразказ на историята е много добър.

Той повдигна завесата как великите сили са реагирали на Съединението, разпарчетосвайки както позорното поведение на руския цар Александър III, така и глупавия ход на сръбския крал Милан Обренович. Припомни далновидността на княз Батенберг и героизма на българите, които са извоювали Съединението със собствени сили, а не с чужда помощ.

Направи и съвременен прочит на Съединението, като заяви, че е потресен от честването на празника тази сутринта. И завърши с "Не познавам мол, в който да се продават характер и мъжество".

Със Съединението губим завинаги Македония. Но печелим много повече от географска територия – национално самочувствие. Великите сили са против нарушаването на Берлинския договор, с който те самите са накъсали България като стар вестник. Австро-Унгария, Германия, Англия и Русия казват „не” на присъединяването на една от петте откъснати части към Родината, пише Сидеров.

Още на 6 септември княз Александър Батенберг праща послание до руския император и моли за подкрепа. На 7 септемри лично британскят премиер лорд Солзбъри изпраща телеграми до австроунгарското, германското и италианското правителство да се вземат бързи мерки за противопоставяне на „нарушението на решенията на Берлинския конгрес”, твърди Сидеров като добавя, че Лондон променя тактиката и одобрява Съединението, защото на 9 септември идва решението на Петербург – да се отзове военния министър на България граф Кантакузи и да се изтеглят руските офицери от България.

Сидеров припомня, че статута на всяко ново положение се установява с общото решение на Великите сили и още на първата такава конференция - в Цариград на 24 октомври 1885 г., България сигурно е щяла да чуе принудата да възстанови границите и да върне Румелия на турците. Но сръбскиат крал ни помага с обяваването на войната, защото в нея побеждаваме.

План програмата е предвиждала Румелия да се върне на Турция, а Княжеството да се разпарчетоса между алчните ни съседи – сърби, гърци и румънци. Русия вероятно е виждала шанс да сложи марионетно управление в София и да погребе напъните на младата ни държава да флиртува със Запада. Англия пък се е радвала, че признателността на българите към Освободителката ще намалее силно, смята Сидеров.

Той нарича „глупаво” поведението на руския император Александър III, защото броени дни преди Съединението, българският княз обещава в Чехия на външния министър на Русия Гирс, че няма да се предприемат стъпки за обединение на Княжеството с Източна Румелия без одобрение и съгласуване с Петербург.

Събитията обаче се развиват така главоломно, че Александър трябвало да решава дали да оглави исторческия акт на Съединението, или да остане в историята като страхливец, който се е скрил във важен за страната момент. Сандро не е страхливец, участвал е в нашето Освобождение като руски офицер и поема предизвикателството на съдбата като мъж, категоричен е Сидеров.

И още: "Руският император обаче, не показва царски качества и стратегическо мислене. Вместо да оглави справедливия акт на Съединението, да компенсира унижението на баща си от Берлинския диктат, той се сърди като ученичка на младия си роднина и действа като обидена госпожица – „аз пък ще си взема офицерите, да ви видя какво ще правите!”

Цяла Европа видя героизма и националния дух на българите. а Милан, освен глупак, бил много суетен и самовлюбен пуяк, който нарочно забавил настъплението на войските си към София, защото си правил сметката да отпразнува след три дни именния си ден в българската столица. Е, наложило се да го спасява Виена, иначе нашият княз щеше да празнува в стария пограничен град на България – Белград, пише Сидеров и завършва ретроспекцията с:

"Тия три дни решили войната. Другото го знаете – с марш на скок българите показали чудеса и победили и без руски офицери."

Сидеров споделя, че този исторически ден днес не се чества като истински празник.

Гледах пред мавзолея на княз Александър I церемонията. Тя е превърната в квартално, общинско тържество, въпреки почетната рота. Няма ги: премиерът, президентът, министрите, лидерите на парламентарните сили. Те вече са по курортни места и софри, и обсъждат изборите. Титаничната българска проява на национално самочувствие и боен дух преди 139 години те всички отбелязват с дървени, клиширани текстчета във Фейсбук, пише Сидеров.

Но да водиш група се иска характер и мъжество. А аз не знам мол, в който да продават тия две стоки, завършва той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Дони
преди 1 седмица

Ето,този ден,денят на съединението трябва да ни е официален празник,а не 3ти март,който стана такъв по времето на Иван Костов,ако не ме лъже паметта.

Откажи
Алекс
преди 1 седмица

Да, точно така! И браво на Волен Сидеров!

Откажи