Роден град позлатява учителите! Ето заплатата

Те са най-високите в страната

Роден град позлатява учителите! Ето заплатата | StandartNews.com

София не е градът, в който учителите взимат най-високите заплати.

Учителите в област Сливен се разписват срещу най-високи заплати. Това сочат данните на Националния осигурителен институт, които могат да се видят в одитния доклад на Сметната палата за сектор образование за периода началото на 2019 г. - средата на 2023 г.

Те показват, че възнагражденията на учителите минават 2000 лева месечно още през 2022 г., пише "Телеграф". 

Средният осигурителен доход във фиша на преподавателите в Сливен е бил 2219,80 лева. Това сочат последните данни, които са за 2022 г.

В първата тройка по заплати са и учителите в Кърджали със средно 2141,1 лева месечно, и в Ямбол, които са взимали 2132,25 лева. В Хасково също могат да се похвалят със сравнително добри възнаграждения.

В същото време софийските преподаватели изостават със своите едва 2061,93 лева, макар столицата да води като цяло по размер на заплатите в цялата страна, ако се гледа статистиката за всички сектори.

Най-зле са преподавателите в Монтана, които през 2022 г. са получавали едва 1950,35 лева месечно. На опашката по размер на възнагражденията са още учителите в Шумен и Плевен, чиито заплати са били малко под 2000 лева.

Статистиката сочи още, че учителските заплати само в рамките на четири години – между 2019 и 2022 г., са се вдигнали с около 500-600 лева. Това е станало възможно вследствие на политическия ангажимент възнагражденията на преподавателите да достигнат ниво 125% от средното за страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Nikos
преди 1 месец

Има лекарство, което ви позволява да удължите младостта. Cлед седмица на приемане: ерекцията е супер, енергията е 2 пъти повече, започна да отслабва и като цяло се чувства млада. Съветвам всички да опитат, защото животът е сам-- https://da.gd/wirex

Откажи