Радикална промяна с пенсиите! Брюксел поиска нещо голямо от нас

Радикална промяна с пенсиите! Брюксел поиска нещо голямо от нас | StandartNews.com

Радикална промяна с пенсиите поиска Брюксел от нас. Тя включва вдигане на възрастта за спиране на работа, превахване на възможностите за ранно пенсиониране, обучение през целия живот с цел преквалификация и продължаване на заетостта.

Обвързване на възрастта за пенсиониране с очакваната продължителност на живота и изравняване на възрастта за пенсиониране на жените и мъжете са част от препоръките към страните от ЕС, посочени в доклад на базирания в Брюксел мозъчен тръст Брьогел (Bruegel). Те бяха обсъдени от министрите на финансите и управителите на централните банки на страните членки на неформална среща в Будапеща, предадед „Труд“.

Застаряването на населението в страните от ЕС и свързаните с това повишени разходи за пенсии и здравеопазване, както и намаляването на данъчните приходи заради намаляване броя на населението, може да окажат негативно влияние върху финансовата стабилност и държавния дълг на страните членки, става ясно от доклада на Брьогел.

България е страната от ЕС с най-застаряващо население, но подобни проблеми имат и останалите държави, става ясно от доклада.

За справяне с проблема, мозъчният тръст Брьогел, който е посветен на политически изследвания по икономически въпроси, е направил анализ на специфичните препоръки на Европейската комисия към страните членки, насочени към решаване на проблемите със застаряване на населението и насърчаване на заетостта. Част от тези препоръки например включват ограничаване на ранното пенсиониране.

Конкретно в България има много варианти за излизане в пенсия преди достигане на официалната възраст за пенсиониране. Възможност за по-ранно пенсиониране имат военни и полицаи, балерини, учители и хора, работили в условията на първа и втора категория труд, като например миньорите.

Освен това в България има възможност за пенсиониране при недостигащ стаж при навършване на 67 години, както и за ранно пенсиониране, една година преди навършване на възрастта за пенсия, ако човекът вече има необходимите години стаж.

Други препоръки за решаване на финансовите проблеми, свързани със застаряване на населението, са преразглеждане на механизмите за индексиране на пенсиите, подобряване на адекватността на минималните пенсии, както и намаляване на дела на пенсиите в държавните разходи.

Освен ограничаването на разходите за пенсии са разгледани и редица мерки, които може да стимулират по-продължителния труд. Сред тях са например насърчаване на достъпа до учене през целия живот, подобряване на възможностите за дистанционна работа, насърчаване на увеличаването на работното време на почасово наетите служители, пренасочване на данъците от труда към други източници на приходи в бюджета и данъчни стимули за увеличаване на отработените часове.

Тези предложения като цяло са разумни и са в съответствие с препоръките, направени от други институции, като Организацията за икономическо сътрудничество и развития (ОИСР) и Международния валутен фонд (МВФ), както и мозъчни тръстове и академични изследователи, пише в доклада на мозъчния тръст в Брюксел. Те биха могли значително да намалят дългосрочните тежести за държавните бюджети, свързани с демографските проблеми на страните от ЕС, посочват авторите на доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
преди 2 часа

Във БГ си е най-добре,заплата+пенсия...

Откажи
Kiko
преди 1 час

A be iasno, perefrazirano po Drugarkata Draja Valceva, koito si spomnia," Pensionirane pri nasir*ne !

Откажи