Работници побесняха. Отказват заплата от 4-5 бона

В разгара на сезона морските хотели на юг вече са пълни, а персоналът е дефицит.

Работници побесняха. Отказват заплата от 4-5 бона | StandartNews.com

Две хиляди лева удари месечната заплата за камериерка в Слънчев бряг, но кандидати да работят на такива позиции няма.

В разгара на сезона морските хотели на юг вече са пълни, а персоналът е дефицит. За да обезпечат хотелите и ресторантите с хора, чорбаджиите развързаха кесиите, но въпреки това трудно се намират работници.

Заплатите в туристическия бранш скочиха почти двойно този сезон в сравнение с преди две-три години. Заплатите за рецепционисти тръгват от 1600 лв. нагоре, за готвачи мизата е поне 4-5 бона, а на миячките в кухня се броят по 1700 лева.

Цени на родното Черноморие. Златна ли ще ни излезе почивката

В електронните платформи се търсят още работници за скара срещу 1900 лв. месечно възнаграждение. За сервитьори и бармани заплатите също започват от 2000 лева, а бакшишите са отгоре. Много ресторантьори обещават на келнерите и процент от оборота над основната заплата.

Най-добре заплатени са сервитьорите в дискотеките и вечерните клубове, които заедно с бакшишите получават минимум по 5000 лв. месечно. По всички курорти се търсят и продавачи на сладоледени сергии, като плащането там е по 80-100 лв. на ден. За аниматори се назначават предимно студенти или ученици в горните класове и за тях заплатите са по-ниски - от 1200 до 1400 лв.

Проблемът с кадрите се задълбочава с всяка изминала година, жалват се хотелиери. Те твърдят, че рискът от провал на сезона заради липсата на обслужващ персонал е съвсем реален.

„Имаме резервации и договори, които трябва да изпълним. Туристите пристигат, а няма кой да им подготви стаите, да зареди спално бельо. Няма кой да сготви обяда и вечерята.

Какво им казваме на туристите, които са си платили почивка с изхранване? Извинете, но не намираме хора за работа - това ли да им кажем?! Това е опасна бомба със закъснител, която може да избухне всеки момент“, коментират хотелиери.

В Бургаския регион има цяла армия в лагера на трайно безработните, които обаче си знаят цената и не са съгласни да бачкат за жълти стотинки.

„Останаха без персонал, защото години наред лъжеха работниците си. Обещаваха една заплата, а накрая на сезона получавахме два пъти по-малко.

Имаше и наглеци, които изобщо не плащаха на персонала. Назначаваха всички на изпитателен срок и преди да е изминал месецът, си измисляха причина да изгонят работниците.

Назначаваха нови и с тях постъпваха така. Накрая на всички им писна и всеки си намери работа навън в чужбина.

Всички квалифицирани кадри избягаха зад граница. Сега да си внасят индийци и пакистанци“, коментира дългогодишен работник от бранша.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
39 Коментара
Тези пък
преди 2 месеца

Балъците свършиха! Ако не ти останат поне 10000лв. в края на сезона, само си губиш времето.

Откажи
ТКЗС
преди 2 месеца

ДУХАЙТЕ ИДИОТИ И ША СТАНЕ ХА ХА ХА ХИ ХИ ХИ ХИ???!!!...

Откажи
Мишо
преди 2 месеца

Точно така. Прецакаха сума народ през годините, а сега няма работници... Няма и да има.

Откажи
Мими
преди 2 месеца

Не пишете глупости!!!

Откажи
МУНЧО
преди 2 месеца

А ПЪК НА МЕНЕ МИ Е УБАВО ГОЛЯМ КЕФ......!!@!!!!

Откажи
До Мими
преди 2 месеца

Точно пълни измишльотини!!! Що ги няма нашите хора и заминаха по чужбина?!?!?! Щот не се плаща!!! Кой бяга от хубавото?!?!?! Много добре знаят какво се прави с народа!!! Но си мълчат и се правят на луди!!! Мършиииииии

Откажи
Йокин
преди 2 месеца

Това новият ЛЕТЕН ВИЦ,ли е?

Откажи
ВЪХ ЛЕЛЕ МАЛЕ
преди 2 месеца

АХМАЦИ СВЪРШИ ВАШТА АХМАШКАТА РАБОТА КАКО СТЕ СЕА КЕФИТЕ ЛИ СЕ БРЕ ТИКВИ

Откажи
Kayazumi
преди 2 месеца

Ем,да фалирват,бати и алчните чорбаджий, много искат,а нищо не дават

Откажи
БОРИС
преди 2 месеца

ЕБАХ ГИ ТИКВИТЕ ПРОСТИ

Откажи
Колью
преди 2 месеца

Техните фамилии,любовниците,да хващат парцала и да почват.не разбраха ли вече!

Откажи
Колью
преди 2 месеца

Техните фамилии,любовниците,да хващат парцала и да почват.не разбраха ли вече!

Откажи
Истина
преди 2 месеца

Точно.Може и да не им дават заплати.Нали търсят евтина работна ръка

Откажи
brendi
преди 2 месеца

Aма какво е това 5000, 2000....? Като че са английски лири, евро или долари! Това са инфлационни левчета със слаба покупателна стойност. Скоро и по 50,000 ще плащат и все тая.

Откажи
Уъъ
преди 2 месеца

Ако заплатите бяха такива каквито се писали щеше да има работници. Първо това са фантазии дето сте писали Второ в БГ по морето последната запалата никога не ти я дават, и те палят. Трето в БГ никога не работиш за реална осигуровка и винаги има плик под масата. Е за това няма работници! Сега ония с майбасите да влезнат в кухните и да си работят сам. После да се изкъпят на плажа дето се излива отходния канал…

Откажи
Мишо
преди 2 месеца

Браво!

Откажи
Gabi
преди 2 месеца

Истината е, че Българският Туристически Бизнес никога не е поставял като приоритет интересите на работещите, не се е запитвал как ще се запишат на Борсата след 4 месечна заетост само. Сега да берат плодовете на собственото си лицемерие.

Откажи
vesko17
преди 2 месеца

Браво имаме си и коментари

Откажи
Шарлатанин
преди 2 месеца

Не, работниците не са побеснели, напротив, описаните заплати дори са ниски. Проблемът е в работодателите, които от години задържат заплатите ниски под предлог - " като не ти отърва, отвън чакат други". Пред поколението, възпитано в по-стари времена номерът минаваше, но това поколение вече излиза от употреба, а пред по-младите номерът не минава.

Откажи
Луиза Тончева
преди 2 месеца

Лекарите работим за 2100 лв. и носим отговорност за живот, работим нощни смени, а тези,искат големи пари,не могат името си за напишат без грешка.

Откажи
Мария
преди 2 месеца

Поклон пред Вас! Чудесен коментар!

Откажи
Кожодери
преди 2 месеца

Какви сте лекарите?!?!?! Превърнахте се В търговски дружества и чакате само пари от бедния българин!!! Виждаме как изцеждате хората по морето, работите само срещу пари, не по съвест!!! А що се отнася до неграмотността, тя и при вас е не по-малка!!! Мошеници политици, чорбаджиите по морето и не на последно място лекарите И всичко се знае и не се трае вече!!! Какво наглост!!!

Откажи
Петко
преди 2 месеца

Не познавам лекар, който да взима по-малко от 5000 лв., а тези с частните кабинети, дето често не издават и финансови документи, изобщо не искам и да ги коментирам... "Средните брутни трудови възнаграждения за периода от януари до май на 2023 г. възлизат на 1 525,20 лв. за санитар, 2 762,79 лв. за специалисти по здравни грижи, 4 904,73 лв. за лекар, съобщиха от университетската болница "Св. Марина" по случай патронния си празник."

Откажи
Курти
преди 2 месеца

Бегай да правиш фелацио докторе,мама ви корумпирана.

Откажи
Bijytera
преди 2 месеца

Аре стига сте ревали бе!не стига че на 80%сте некадърници,ми и пари все ви били малко!...по 15бона взима едно лично джипи всеки месец от НЗОК...а тея пък в болниците,кви ли не диагнози пишат само и само да доят нзок!АЙ СИКТИР БЕ...МОШЕННИЦИ СЪС СТИЛ!!!

Откажи
Порчо Смърдиопашников
преди 2 месеца

С голяма наслада чета тази статия и е истинско удоволствие да гледам как мошенниците и престъпниците от туристичуския бранш драпат и плачат за работници. Години наред се гавриха с хората и ги експлоатираха. А сега са вече пред фалит. Дано да фалират и да изгубят бизнесите си. Дано повече да не им се дава възможността да бъдат работодатели. От тук нататък ще берат плодовете на собствената си наглост, алчност и лицемерие. Дано тези, които се отнасяха с работниците си като с роби, изгубят всичко, което са откраднали - хотели, жилища, банкови сметки. Фалирайте! Амин!

Откажи
Соня
преди 2 месеца

Тоя дето е писал статията е стоял много на слънце. Отдавна е известно че робовладелството е превзело курортите по морето.

Откажи
Кика
преди 2 месеца

Колко пъти не са ми плащали.Колко години не са ми платили осигуровките,че им и опростиха да не ги платят. Да фалират,ама що има хотели, заведения пълен фалит. Длъжници да са постоянно на банките. Големи мутри го раздаваха.Крадът и хотели правят,без да знаят как се управлява . Сервитьорките да са младички. Да си измисля причина три дни преди заплата да уволняват.Цялото черноморие да закрият. Имало други дето чакали да заемат мястото ми.А сега има ли? Те ще дойдат палестинци и индийци, но не знаят език,не знаят да смятат. И ще им се кланяте да стоят.

Откажи
Соня
преди 2 месеца

Тоя дето е писал статията е стоял много на слънце. Отдавна е известно че робовладелството е превзело курортите по морето.

Откажи
ЛИЛИ
преди 2 месеца

Ако толкова много искат работници да спрат да им губят времето и заплащането да е всяка седмица а не да се чака месец.

Откажи
Чунчо Бг
преди 2 месеца

Кой ще иде да работи за по малко от 2000 лв. На месец и никой не му гарантира че няма да го ушият преди да си получи заплатата...

Откажи
Реален
преди 2 месеца

Много вождове малко индианци нашите бизнесмени се държат като мутри смятате какви печалби са правили преди и аз искам да карам нова кола а не на 25г

Откажи
Иво Иванов
преди 2 месеца

Който е работил за алчните и нагли хотелиери , може само да се кефи на идващото възмездие !

Откажи
Перфектен отговор
преди 2 месеца

100+

Откажи
Секарио
преди 2 месеца

Нека като лъжите хората бачкайте си сами. Ебаси кефа. И сега като забранят къпането в морето,защото е замърсено. Искам да ви видя алчните мутри тогава.

Откажи
Лъчезар
преди 2 месеца

Пожелавам ви го от все сърце да ви са нулира сезона и всички клиенти да напуснат хотелите ви това заслужавате като лъжите хората те ги няма вече всеки си цени труда сега вие гответе и оправяйте на чужденците хахаха

Откажи
преди 2 месеца

Bravo..taka trebva dase nauchat na uvazenie kim rabotnika

Откажи
плебей по рождение
преди 2 месеца

Брей, големи заплати бе, все едно не са български работодатели! Ама и пакистанските и непалските ли работници ги отказват, к'во стана? Хахаха!

Откажи
vencoweb
преди 2 месеца

Крайно време беше да се случи това .Отдавна чаках този момент ,че да се опомнят тия дами и господа хотелиери.Превърнаха нашето черноморие в най долнопробното място в Европа.На всичкото отгоре се подиграха с всички български работници които с години си губиха времето там.Аз също дадох 10 лета от живота си там и мога да потвърдя какъв цирк се разиграва .Нека никой да не дойде така им се пада.Губят от алчността си.

Откажи