Професор за 6 септември: Най-големият празник в политическата ни история

Единствено Русия била против Съединението на България

Професор за 6 септември: Най-големият празник в политическата ни история | StandartNews.com

Източник: бТВ

Съединението на Източна Румелия и Княжество България на 6 септември е първият голям успех. Това наистина е най-големият празник в политическата ни история, заяви историкът проф. Веселин Методиев пред бТВ.

Да се направи държава на българите, в която да живеят всички българи от тази територия, която днес е съвсем различна като етнически и демографски състав - този възрожденски идеал е много силен, създал събуждането, каза още проф. Методиев.

По думите му Русия била настроена агресивно, а император Александър III бил човек, който създава напрежение до степен, че принуждава българския княз да напусне. "Появява се криза, която ще стане европейска, не само българска. Заплахата е дошла от едно-единствено място. Останалите Велики сили някои се съобразяват с Русия, други с българите и се разделят три големи сили за Русия, три - за България. Високата порта, която става седмата, за наша радост, протака нещата, което работи в полза на българите", обясни историкът.

Проф. Методиев добави, че историческото невежество сякаш е обхванало модерния свят. Не знаем колко трудности са решавали хората преди нас и с какви мъки са се сблъсквали, и си мислим, че на нас ни се е паднало най-лошото - това е илюзия, просто ние вървим по нормалния път, посочи той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай