Проф. Рачев шокира! Посочи истинската опасност от урагана Милтън

Още не са преодолени пораженията от предишния ураган - Хелийн

Проф. Рачев шокира! Посочи истинската опасност от урагана Милтън | StandartNews.com

Източник: бТВ

От пета категория ураганът Милтън загуби интерес и падна до втора. Пак е много опасен, но изгуби част от структурата си. Въпреки това е много опасен, защото поривите достигат до 150-160 км/ч. Флорида е с със средна надморска височина 30 метра, само за три часа в Сейнт Питърсбърг са паднали 130 литра дъжд за няколко часа. Тази вода няма къде да се отчете и всичко потъва. Бързия преглед на обстановката в САЩ направи пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му да евакуираш между 1,6 млн. и 6 млн. души и след това да си намерят къщите по начина, по който са ги оставили, е трудно постижимо. Въпреки това американците са подготвени, защото много са страдали, уточни той.

"Полицаите, които дежурят там все повече дават жертви, защото им пазят покъщнината и са на терен", обясни професорът.

"Пораженията от Хелийн още не са извозени. Националната гвардия помогна с 600 самосвала, за да извози боклуците. Опасно е, защото всякакви парчета, които се откъснат и летят във въздуха се превръщат в машини за убиване, тъй като вятърът ги носи с 150 километра в час. Всичко, което лети, може да те отнесе", посочи Рачев.

По думите му е добре че се взимат превантивни мерки и е радостно, че до преди няколко часа Милтън от пета категория спаднал значително. Сега с 15-16 километра в час бавно се премества към Орландо, Флорида.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай