Пожар и потоп в Пловдив! Трещи и в София /ОБНОВЕНА/

Имало е и ситна градушка

Пожар и потоп в Пловдив! Трещи и в София /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Адската жета все повече отстъпва място на пороите .

Обилен дъжд с гръмотевици вали в този момент над Пловдив.

Небето рязко притъмня, силни гръмове отекват, а валежите са поройни.

Това се случва малко, след като ви съобщихме, че стихията е обхванала района на Чирпан. Там освен дъжд е паднала и ситна градушка, пише Глас Нюз.

Очакваме бурята над Пловдив да се усили, като причината е градският топлинен остров, предупредиха от Метео Балканс.

В същото веме  огромни пламъци бушуват в жилище, в блок на 5-ия етаж на бул. „Александър Стамболийски“. Очевидци съобщават че екипи на пожарната и две линейки са пристигнали към мястото.

Живущи в квартал „Кючук Париж“ споделят, че огънят е лумнал само минути, след като пороен дъжд заваля над града. Някои допълват, че пожарът е вероятно да е причинен от мощна гръмотевица, която отекна в района. За момента няма данни дали това е причината за стихията.

Експертите прогнозираха, че на много места из цялата страна ще се образуват бури, като по-интензивни и повсеместни ще са явленията в планинските и южните райони.

Дъжд и силни гръмотевици има в момента и в София.

Акцент по тях е временното усилване на вятъра с пулсации докъм 80 км/ч. и значителните количества дъжд, които за кратко време може да минат 40 л/кв.м.

Остават условията и за градушки!

Напомняме, че при гръмотевици не е препоръчително да се използва мобилен телефон, таблет или друго подобно устройство, дори е добре да го изключите.

- Ако сте нависоко - връх, планина, тръгнете незабавно надолу, към по-ниско място.

- Намерете пещера или подлез - в зависимост от това, дали сте сред природата, или в градска среда. Не се доближавайте прекалено до стените на пещерата и не се подпирайте с длан.

- Не се подслонявайте под дърво или трафопост.

- Изолирайте се от земята - поставете одеало, шалте или нещо друго под краката си. Дори и с подобна изолация, е опасно да сте на открито, затова възможно най-бързо се подслонете някъде.

- Най-добрата позиция е в клекнало положение, със събрани крака и ръце, покриващи ушите.

- Внимавайте с метални орнаменти по облеклото си или туристически приспособления като щеки, брадви или въдици.

- Проверявайте редовно гръмоотводите на сградата, която обитавате. Това е защита, която често се подценява.

- Ако сте в група, не се крийте на едно и също място.

- Ако сте в помещение - проверете дали всички прозорци са затворени, преустановете работата на компютър, изключете от захранването телевизора и печката.

- Стойте далеч от чешми, парапети на балкона или прозорците.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
ABBA
преди 1 месец

Госпожо Стандарт Новини, продължавате с инфантилните дописки. Как да не пусна две сълзи и сопол. Най-ми хареса как да се изолираме от земята... Особено тва с пещерата, дето не трябва да се допираме с длан на стената й, ми събу джапанките. Признавам ви за поетеса? Много миличко ми стана, благодаря ви!

Откажи