Пържат ни с тока. Не ползваш, но плащаш

Нова такса надува сметките

Пържат ни с тока. Не ползваш, но плащаш | StandartNews.com

Нова такса за тока допълнително ще надува сметките ни.

Въвежда се такса “електромер” за домакинствата у нас. Така  битовите потребители ще плащат дори да не включват електричеството. Идеята обедини представители на електроразпределителните дружества и КЕВР по време на открито заседание на енергийния регулатор за цените на тока за бита. Остава само да бъде уточнено как точно ще бъде определена новата фиксирана такса за домакинствата.

Зорница Генова от “Електроразпределителни мрежи Запад” поиска още от 1 юли битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде определяна в киловати на ден или в ампери. Целта е домакинствата да плащат таксата всеки месец, а не само, когато потребяват електроенергия. Въвеждането на таксата е навременно предвид предстоящата либерализация на пазара на електроенергия за домакинствата, коментира Зорница Генова, цитирана от "Труд".

Щерю Радев от “Електроразпределение Юг” също поиска да бъде въведена такса за битовите потребители, която да не зависи от потреблението на електроенергия. От внесеното в КЕВР заявление става ясно, че от “Електроразпределение Юг” искат битовите абонати да плащат такса за достъп, която да бъде еднаква за всеки месец от годината и да бъде плащана за всеки електромер.

Подкрепям въвеждането на цена за достъп за битовите потребители на база присъединена мощност, коментира Александър Йорданов, член на КЕВР. Но той посъветва енергийните оператори да синхронизират подхода си за определяне на новата такса за достъп до мрежата.

В момента домакинствата плащат такса за достъп и пренос на електроенергия, която се определя на база на потреблението. Тоест - плащат само, когато потребяват ток. Ако новата такса бъде въведена, за ток всеки месец ще трябва да плащат и собствениците на вили, ваканционни имоти и апартаменти, които се използват само няколко месеца от годината или дори са необитаеми. Сега електроразпределителните дружества (ЕРП-та) искат да ги накарат да плащат такса “електромер”. 

От 1 юли 2024 г. токът за домакинствата ще поскъпне, като скокът може да е по-голям от първоначалните разчети на КЕВР. Предложението на КЕВР е цената на тока за бита да нарасне средно с 1,39% от 1 юли, като най-голямо е поскъпването в Западна България, а в Североизточна България дори е предвидено леко понижение на цената. Но ако до края на юни се запази тенденцията за поскъпване на електроенергията на свободния пазар, може поскъпването на тока за бита да е по-голямо, коментираха от работната група на КЕВР.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай