Паника в Европа. Връщат ли казармата и у нас?

Случва се промяна на средата за сигурност

Паника в Европа. Връщат ли казармата и у нас? | StandartNews.com

Въпросът с наборната военна служба сериозно обикаля из Европа, както вече и у нас.

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната.

Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение. 

Обобщение на медийните публикации от началото на годината показва тенденцията – много от НАТО-вските държави започват диалог за военното обучение на цивилните.

Армията на Полша обяви лятна програма "Ваканция с армията". Мъже и жени на възраст между 18 и 35 години с полско гражданство могат да се запишат за продължаващо 27 дни основно военно обучение в една от 70-те военни бази в Полша. Равностойно на около 1520 долара.

Норвегия обяви, че увеличава броя на наборните войници. Дания планира да въведе военна служба за жени от 2026 г. Като в същото време удължи от четири на 11 месеца наборната си служба.

Латвия и Швеция подновиха военната служба. Дори и в Румъния генерали поскаха по-бързо приемане на законите за отбраната. Един от тях е за доброволната военна служба на лицата на възраст между 18 и 35 години.

И в Румъния са сметнали, че трябва да се търси подход за военно обучение за следващите 10 години. Защото тогава, ако не и по- рано, армия ще остане без резерв, предава БНР.


Всичко това военният експерт Йордан Божилов си обяснява със ситуацията на войната на Русия. Но уточнява  - не е за вкарване във война.

"Случва се промяна на стратегическата среда за сигурност. Войната, която Русия започна срещу Украйна, е връщане към тази форма за решаване на международни спорове.

В Румъния това се случва, защото оценката от риска за мащабна война е много по-различен, отколкото оценката на риска в България. В Румъния, Полша и Балтийските страни оценката, че е много вероятно да влязат във военен конфликт с Русия е изключително висока. Търсят и решения.

При нас има някои националистически, патриотарски изказвания да си увеличим армията. Това обаче не е самоцел. Трябва да имаме политическа оценка за ситуацията и тогава да вземем решение.

"Не говорим за връщане на наборната служба", каза преди месец служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. 

"Говорим за задължителна подготовка на гражданите за защита на отечеството, която е свързана с някои категории държавни служители, за които може да се въведе задължителното изискване да имат военна подготовка.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
16 Коментара
125 на Залп
преди 3 месеца

То хубаво да върнем наборната служба и държавните служители определени да имат военна подготовка и образование, но как: 1. Много просто всичко що е в МВР да са с задължителна военна подготовка и това се доказа от конфликтите в Украйна и Израел решаваща роля в първия момент изиграха служителите от полицията които са имали правилна военна подготовка; 2. За да заеме ръководна позиция ръководен служител с полицейски правомощия да има преминато петгодишно военно образование свързано със строева специалност, а не от икономист и физкултурник да сътворим главен секретар с облик на Живко Коцев. 3. В подготовката на полицейските служители да има заложени дисциплини като тактика , топография и поне три пъти в годината да преминават едноседмични тактически занятия придружени със стрелби.

Откажи
Христо
преди 3 месеца

Толкова много джендъри и ге.ове,мамини епилирани синчета,напудрени татуирани к.рви със силикон, че кой, ще служи в казарма или военно обучение.... Купете им по един плейстейшън хахахаа

Откажи
Справедлив
преди 3 месеца

Една територия която не охранява границите си както трябва , допуска бежанци и не поддържа наборна военна служба не може да се нарече държава - тя е безстопанствен разграден двор.

Откажи
ДаСкопимБезродникПаситто
преди 3 месеца

До тук ни докара СДС-Шайката. Мой приятел беше лишен шайката от заслужена пенсия, защото докато СДС- Чумата беше на власт, не признаха трудовия му стаж в ОСО-то (Организацията за съдействие на отбраната), съществувала по времето на Бай Тошо и която организация провеждаше военното обучение в училищата . Анатема на Драгалевския гърбав Ай дук!До девето !

Откажи
БайХой
преди 3 месеца

Подготовка за защита на отечеството! Кое отечество бе безродници? 30 години го съсипвате и подарявате за стотинки, сега се сетихте, че някой ще ви пази благата, които откраднахте ли? Имам новина за вас, никой вече не му пука и ако стане нещо всички ще си бият камшика, начело с мизерните ни политици!

Откажи
По-добре
преди 3 месеца

Вън от Алианса!!!

Откажи
Colonel
преди 3 месеца

АЙДЕ ВСИЧКИ ПЕДАЛИ С БРАДИ И ТАТУСИ В КАЗАРМАТА ДА ГИ ВИДИМ ЩО ЗА БАБАНКИ СА

Откажи
И със
преди 3 месеца

Оскубани веждички и епилирани гърдички.

Откажи
Някой
преди 3 месеца

Тея епилираните с брадите и оскубани вежфи,ще се гърмят още от връчването на повиквателната.

Откажи
чужденец
преди 3 месеца

Съдейки по реакциите, май всеки българин пикае оцет. Мислех, че българите се гордеят със страната си. Не, осрали сте се на НАТО и нямате търпение да посрещнете руснаците с отворени обятия.

Откажи
Българин
преди 3 месеца

Нямат търпение,имигрантите хомо бандити да ти сцепят гъ*а в твойта държавица

Откажи
Интересни
преди 3 месеца

разсъждения, но в момента няма достатъчно желаещи да станат полицаи, камо ли да се вкарат някакви невъобразими изисквания - няма как да си вкараме "вносни", не е като за сервитьори. Относно казармата, поделенията в по-голямата си част са разрушени, а останалите са неизползваеми. Поддръжката на наборна служба е огромна.

Откажи
predator
преди 3 месеца

Глупости поне да си пазим границите за друго не ни достига хора и ядрени оръжия.

Откажи
predator
преди 3 месеца

Глупости поне да си пазим границите за друго не ни достига хора и ядрени оръжия.

Откажи