От 1 септември! Голяма промяна за шофьорите с деца

При избора на конкретния модел столче е важно да имате предвид, че дори то да е произведено в съответствие с най-новия стандарт за безопасност

От 1 септември! Голяма промяна за шофьорите с деца | StandartNews.com

 

От 1 септември влиза в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили. Във физическите и електронните магазини ще бъде разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт. Той осигурява защита и от странични удари, възможно най-продължителното возене на детето в обратна на движението посока, както и други предимства.

Каква е разликата между двата действащи стандарта?

Столчетата i-Size задължително се изпитват при страничен удар при 24 км/ч, за разлика от по-стария стандарт (R44/04), за който няма изискване за такъв задължителен тест.

Друга съществена отлика е свързана с монтирането на седалката. При новия стандарт е задължителен монтажът с isofix и допълнителна точка за закрепване – Top Tether, или опорен крак за деца до 105 см, докато при стария стандарт само се предвижда възможност за монтаж с isofix или колан на автомобил.

Третата основна разлика е, че i-size седалките са базирани на височината на детето, а не на теглото – както е при предишния стандарт.

От съществено значение е и това, че столчетата по най-новия стандарт задължително остават обърнати в обратна на движението посока, докато детето навърши поне 15 месеца, тъй като се счита за по-сигурно и безопасно.

Защо тестването на i-Size седалките е по-надеждно?

При тяхното тестване, за разлика от това на R44/04, се използват по-сложни манекени, които имитират по-добре деца от шест седмици до 10.5 години. Това дава по-задълбочени резултати от старите модели манекени.

i-Size стандартът достатъчна гаранция ли е за най-висока сигурност?

При избора на конкретния модел столче е важно да имате предвид, че дори то да е произведено в съответствие с най-новия стандарт за безопасност, той също определя минималните изисквания за този тип продукти, за да могат да бъдат пуснати на пазара, съобщава economic. Критериите за одобрение на детските столчетата за кола обаче непрекъснато се засилват и за да осигурите максимална защита на детето си, е добре да проверите дали столчето, което се каните да закупите, е тествано от независима лаборатория и какви са резултатите му за сигурност.

Как се разпознават столчетата i-Size?

Логото представлява седалка с фигура на дете и символът i.

Какви други данни има върху етикета на едно столче?

За предишния стандарт – R44/04: групата или групите, за които е предназначено столчето, според теглото на детето: 0, 0+, 1, 2, 3.

За стандарта i-Size: подходящият ръст и максималното допустимо тегло на детето.

Държавата, за която е сертифицирано столчето за кола: тя се разбира по цифрата до буквата "E", като 1 е Германия, 2 - Франция, 3 – Италия и т.н.

Най-долу е изписан номерът на теста.

На всеки автомобил ли може да се монтира седалка i-Size?

За поставянето на столче по най-новия стандарт е необходимо наличието на система ISOFIX. Произведените след 2011 г. автомобили се предлагат с ISOFIX като стандарт, но може да се добави за по-стари коли.

Независимо от всичко преди да закупите седалка i-Size проверете дали ще бъде съвместима с автомобила ви. Тази проверка може да направите при производителя на столчето или в документацията за модела на вашия автомобил

Мога ли да продължа да ползвам столчето след ПТП?

В случай че столчето е претърпяло инцидент, то вече не се счита за безопасно. Това е отчетено в действащите стандарти за тези изделия.

Можем ли да продължим да ползваме столчето по стария R44/04 стандарт?

И след 1 септември 2024 г. детските седалки за автомобили от по-стария стандарт ще могат да бъдат ползвани, без това да е нарушение и да се санкционира. Търговците обаче няма да имат право да продават столчетата от този стандарт, а само следващото поколение – i-Size.

Задължителни ли са столчетата за деца?

Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 50 лева и вземане на 12 точки от талона при липса на съответните системи за безопасност в автомобила при превозване на деца.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Николай Стоименов
преди 2 седмици

А сега си наврете всички европейски изисквания където слънце не ви огрява

Откажи