Нови условия за шофьорска книжка

Министерството на транспорта в поправки в закона

Нови условия за шофьорска книжка | StandartNews.com

Таван за шофьорските изпити предлага  Министерство на транспорта. То публикува за обществено обсъждане промени, с които се въвеждат допълнителни изисквания за получаването на книжка.

Ако поправките станат факт, всеки кандидат-шофьор ще има право да се яви на изпит до четири пъти в рамките на половин година. Ако и след четирите опита курсистът не успее да вземе книжка, той ще трябва да премине през курса отново. Това означава връщане в учебния център и допънителни часове, теория и практика.

Промените срещнаха одобрението на голяма част от инструкторите. А целта според Транспортното министерство, е на пътя на излизат по-подготвени шофьори и да се намалят катастрофите и жертвите на пътя. 

„Защото сега казваме: Ще се явявам на изпит, докато го изкарам. Все някой ден…. след година-две-три-пет- ще им омръзне от мен и ще ме пуснат“, посочва Красимир Георгиев, Асоциация за квалификация на автомобилистите в България.

А ако ги пуснат, според Георгиев, на пътя излизат потенциални убийци. „Това е трагедията на един народ. Като че ли основната цел и върхово постижение е да си сложим книжката в джоба, а не да притежаваме необходимите умения и знания“, допълва той.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай