Не е за вярване! Сирене и мляко у нас по-скъпи отколкото в Германия и Франция

Дори в Люксембург е по-евтино

Не е за вярване! Сирене и мляко у нас по-скъпи отколкото в Германия и Франция | StandartNews.com

България не може да стигне Германия и Франция по заплати и стандарт на живот, но по един показател вече сме ги изпреварили. Цените на млякото, сиренето и яйцата в страната ни са по-високи отколкото в редица икономически по-развити държави, като Германия и Франция, показват данни на европейската статистическа служба Евростат, пише "Труд.бг".

Цените на млякото, сиренето и яйцата в България са с 26,9% по-високи от средното ниво за страните от ЕС. Това прави тези храни едни от най-скъпите не само в ЕС, а и в цяла Европа. По-високи, отколкото при нас, са цените на млякото, сиренето и яйцата само в Исландия (където струват с 55,5% над средното за ЕС ниво), Швейцария (+41,8%), Гърция (+38%) и Малта (+29%). Дори в Люксембург, която е страната от ЕС с най-високи доходи на хората, тези основни храни са по-евтини, отколкото в България. В Люксембург цените на млякото, сиренето и яйцата са с 19,5% над средното ниво за страните от ЕС.

В Германия продават тези основни храни само с 2,7% по-скъпо от средното за ЕС ниво, което означава, че в България цените са с близо 24 на сто по-високи, отколкото в Германия. Във Франция млякото, сиренето и яйцата са още по-евтини и цените им са с 8,3% по-ниски от средното ниво за ЕС. В България продават тези основни храни с над 38% по-скъпо, отколкото във Франция. Същевременно минималната заплата в България е 933 лв., което прави 477,04 евро, докато във Франция най-ниското възнаграждение е 1766,92 евро, а в Германия - 2054 евро. За да стане още по-ясно каква е разликата между цените и заплащането в България и страни като Германия и Франция, от КНСБ правят изчисления какво количество стоки може да бъдат купени с минималната заплата в различни страни от ЕС. В България с една минимална заплата може да бъдат купени само 6,9 кошници с 20 жизнено важни стоки (19 храни + бензин). С минималната заплата във Франция хората могат да купят 31,95 кошници с 20-те жизнено важни стоки, а в Германия – 32,7 кошници.

От страните в Европа млякото, сиренето и яйцата са най-евтини в Полша. Там цените са с 22,7% по-ниски от средното нива за ЕС. Това означава, че цените на тези основни храни в България са с над 63% по-високи, отколкото в Полша.

Общо цените на храните в България са с 13,5% по-ниски от средното ниво за ЕС. Но цените на храните в Полша и Румъния са по-ниски отколкото в България, въпреки че там заплатите са по-високи. В Полша храните са с 24,2% по-евтини от средното за ЕС ниво, а в Румъния цените са с 27,3 под средното ниво. Същевременно минималната заплата в Полша е 977,53 евро, а в Румъния е 663,24 евро.

Ако погледнем всички страни от Европа, храните са по-евтини, отколкото при нас, и в Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Турция. Най-евтини са храните в Турция, където цените им са с 37% по-ниски от средното ниво за ЕС.

Хлябът и зърнените храни в България са по-евтини отколкото в повечето страни от ЕС и Европа. У нас цените на тези храни са с 27,8% по-ниски от средното ниво за ЕС. Но в Румъния хлябът и зърнените храни са още по-евтини и цените им са с 36,6% под средното ниво за страните от ЕС. Най-евтини са тези храни в Турция (с 44,2% под средното ниво).

По отношение на месото ситуацията е същата като при хляба. В страната ни месото струва с 27,7% по-евтино от средното за ЕС. Но месото в Полша и Румъния е по-евтино, а най-ниски са цените в Турция.

От основните храни, наблюдавани от Евростат, само рибата в България е най-евтина спрямо останалите страни от ЕС. Но в Турция рибата е значително по-евтина, отколкото при нас.

Хлябът и зърнени храни, месото, рибата и млечни продукти имат огромно значение за разходите на домакинствата, защото тези четири групи формират съответно 17%, 23%, 5% и 16% от разходите на домакинствата за храна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
А в същото
преди 2 месеца

Време и са най-големите боклуци!!!ПАК ЛИ ПУТИН Е ВИНОВЕН,ЧЕ ЗАПАДА НИ СМЯТАТ ЗА ДОЛНОПРОБЕН ДОБИТЪК,КОЙТО ГО ХРАНЯТ С КАКВИ ЛИ НЕ БОКЛУЦИ ПРЕЧИНЯВАЩИ НИ РАК???

Откажи