Най-обичаната риба изчезна от пазара по морето. Рибари се оплакват

Клиентите пък смятат, че цената на рибата е висока

Най-обичаната риба изчезна от пазара по морето. Рибари се оплакват | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Рибата е предпочитана храна за летовниците по морето в разгара на летния сезон. Стотици гости по родното Черноморие разчитат да опитат от най-предпочитаните рибни ястия, докато са на морето.

Проверка на централния пазар в Бургас показа, че основните рибни видове са запазили цените си от миналата година. Проблемът обаче е, че много от предпочитаните продукти, като попчета и черноморска скарида, липсват, съобщава Нова телевизия.

Затова рибари настояват за сериозен анализ на процесите в Черно море, за да се установят причините за липсата на риба.

На най-големия рибен пазар в Бургас има изобилие от видове. Търговци обясняват, че цените са същите като миналото лято.

"Пресният калкан варира от 35-40 лв., а пресният сафрид от 6 до 10 лева. Имаме граца, по-рядко излиза едър сафрид. Надяваме се да имаме един добър, хубав, силен сезон, да не е като миналата година. Мидите са на същата цена. Вече 2-3 години те си вървят на 4 лв.", обясни търговецът Зекие Мехмедова.

Не така обаче мислят клиенти, които смятат, че цената на рибата е висока. "Има голямо увеличение на цените. Търговците казват, че няма, но не е така. Рибата е скъпа", смята Тодор.

Въпреки разногласията между търговци и клиенти, търсене има. "Сафридът се търси най-много. Особено от заведения. Цаца се търси, но в момента е топло морето. Черноморската скарида също много се търси, нея също я няма", обясни Зекие Мехмедова.

А какъв улов вадят рибарите от морето? Отговор на този въпрос дават опитните рибари на Ченгене скеле.

"За съжаление обеднялото Черно море много малко сафрид се показва. Има дребен паламуд и в общи линии това е. Част от сафрида излиза наранен, може и чернокоп и лефер ще се появят тази есен", посочи Димитър Янчев.

Пазарите у нас разчитат на вносна риба, тъй като през последните години Черно море дава все по-малко от предпочитаните видове.

"Например попчето го няма вече четвърта година, което за Бургас специално е култова риба. Липсват почти всички видове риба. Аз не мога да кажа какви са причините. Това трябва да го кажат ихтиолозите, защото миграционните пътища на рибата се промениха в Черно море. България и Румъния взети заедно имат под 3% от общия улов на риба в Черно море. Това означава, че основния риболов е съсредоточен в Грузия и Турция, които имат около 97%, а на всички е ясно, че на Русия и Украйна в момента не им е до риболов. Ние от „Морски сговор” от години настояваме за един мониторинг на Черно море, който да не е само един сезон. Може би няколко години подред, за да се види къде се оформят причините затова", каза още рибарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай