Наши експерти: Северна Македония категорично не иска в Евросъюза

Обществото е под тоталитарен диктат и всеки с различно мнение е преследван

Наши експерти: Северна Македония категорично не иска в Евросъюза | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

"Северна Македония категорично не иска да е част от Европейския съюз, но тъй като няма как да го каже пред обществеността, имат проевропейска фразеология и антиевропейска практика", заяви пред Нова телевизия Спас Ташев от Института за изследване на човека към БАН.

Напрежението между София и Скопие продължава да расте след неофициалното посещение на президента Гордана Силяновска-Давкова в България. Вицепремиерът на Северна Македония и министър на транспорта Александър Николоски определи българския президент като „нецивилизован” и нарече българските представители „мизерни”. Последва остра реакция от страна на властта у нас.

"Въпросният вицепремиер и преди посещението на Силяновска беше нарекъл служебното правителство маргинално. През последните 4 години е показал антибългаризъм в реториката. Целта е да не се допусне Скопие да влезе в ЕС. Не можем да отговаряме на всяка провокация, трябва да търсим европейска подкрепа, но и средства за демократизиране на РСМ и постигане на реформи", обясни Ташев.

"Обществото е под тоталитарен диктат и всеки с различно мнение е преследван. Ние нямаме проблем със Скопие, нашият голям проблем е Белград, но там има зависимости", коментира той.

Журналистът Николай Кръстев смята, че целта на РСМ е да показва, че България е проблематичен фактор в двустранните отношения, дори, че няма нужда да ги има. "Скопие се връща в сръбската орбита към Вучич. Скоро Мицкоски ще бъде на посещение там. Медиите на Орбан в РСМ създадоха антибългарския дух и напрежението, които доведоха до изборната победа на ВМРО-ДПМНЕ. Унгарският премиер иска да оттласне Скопие от нормалното поведение с България", заяви той.

По думите му пътят на РСМ е в ЕС, иначе ще остане "бяло петно". "Идването на ВМРО показва, че страната взима голямо междучасие в европейската си интеграция. Част от ръководството на партията имат български паспорти, предполага се, че и Николоски има. Отзоваване на посланика е ядрената бомба в дипломацията, не бива да се стига дотам", посочи Кръстев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пловдивчанин
преди 10 часа

Макетата са проруски настроени като политика. Какво се чудите! Ама като не си го признават (заради Сърбия) пак с нас се извиняват: "Колко много искат да са в ЕС ама тези пусти българи все им пречат."

Откажи