Лудостта на Джокович и чалгата на DJ Marten

Песента "Луда по тебе" запали балканския казан

Лудостта на Джокович и чалгата на DJ Marten | StandartNews.com

Песента "Луда по тебе" запали балканския казан

Вместо да благодарим на Ноле, че пя на български, ние го оплюхме


"От луда по тебе" до "Пуцай, куме" - на Балканите крачката е една: една дума, един жест, един тон, един сет, едно мигване, един дъх. Изживели сме го по време на войните. Звучно ни го разказа и Адела Пеева с филма си "Чия е тази песен?". Разбира се, тя е на всички, защото сме "едно тесто", но никой не иска да признае правото на другия да я изпълнява. Видяхме го цветно и във вторник, когато "скандалът" с диджея, отказал на Новак Джокович да пусне любимия му хит на Камелия, засенчи и прекрасната игра на Гришо и Ноле, които си говореха на "брате", и децата, които полудели от радост тичаха край тях, и блясъка в очите на многохилядната публика, която за първи път гледаше на българска земя тенис шоу от световна класа.

Но... Мартин Лепоев доказа, че на Балканите фитилът е наистина твърде къс. Защото всеки се смята за по-голям от другия. Мартин Лепоев е името на джиджея, който реши, че 

  • 99 парти нощи в "Ялта" са повече от 99 сингъл титли на корта

За да е наистина по-голям шлемът на Лепоев, той не ползва българското си име, а Мартен Роберто, което даже не можело да се изписва на кирилица. Трябвало да е DJ Marten. Защото той е по-голям от хилядите българи завършили като него Френската гимназия в София. Докато Джокович си е просто Ноле - и в Сърбия, и в България, и по целия свят. Кралят, който няма проблем, когато му откажат, да запее акапелно и пак да вдигне публиката на крака. 

Луд или гений е Новак? Казват, че лудостта е тайната страна на гениите, които се напреварват само със себе си. Ноле остава със златни букви в историята на тениса, записал не само недостижимите досега 24 титли от Големия шлем, но събрал на корта всички отличия на планетата. Лудост е това, което прави Новак, каза Роджър Федерер преди 16 години, когато Джокович му открадна победата, за да запише първата си титла от шлема. Лудост е да не пускате Медведев на Уимбълдън, само защото произхода му е Русия, заяви преди две години Ноле. Малко преди това и той самият беше обявен за луд в Астралия, че иска да играе по време на пандемията без да си слага ваксина. Но не само лудостта, а гениалността на сърбина на корта кара милиони фенове по света да продължават да му възхищават. В Сърбия той се е превърнал в национална икона, защото освен че прославя нацията, се грижи за младите таланти. 

  • Фондацията му дава милиони всяка година за нови игрища 

и стипендии в чужбина. Това се видя и в София. Докато татуираният диджей отказваше на Ноле да му пусне "Луда по тебе", децата от школите бяха заснети да се хващат за главата. А след края на шоуто стотици от тях протегнаха ръце към идола си за автограф, скандирайки "Ноле, Ноле!".

Да, Ноле е луд. Но лудостта на Джокович е в обичта към децата. А лудостта на родния ни "елит" е в омразата към успелите хора. Вместо да благодари на Новак, че пя български и прослави страната ни, той брутално го оплю.

Това, че парите от благотворителния мач отиват за младите таланти, за тях няма значение. За тях значение има само, че някой се е качил на гърба на Краля, за да почерпи минута от славата му. Окрилен от "цвета на нацията", че показвал на света как в България се слуша само хип-хоп, джаз и Бетовен. А не мазен фолк, с който някой си Новак, див балкански субект, иска да ни опростачи.

Префиненият ни елит показа на света две неща. Първо, Джокович може е голям спортист, но за нас, модерните европейски българи, той си остава обикновен сръбски чалгар, на всичкото отгоре и антиваксър.

И Второ. Мартен, който кръстил дъщеря си на Франк Синатра, може да е бил в детството си скромен талант в тениса, но вече е прогресивен музикант.
Не е важно, че демострира 

  • липса на уважение към един от най-големите в спорта

Важно е, че има собствен почерк и е новият борец срещу пошлостта. За едни Лепоев рязко стана герой - музикален редактор, изтънчен джаз ценител, боец срещу мазната чалга. За други той позорно се срина до хипхопаджия, циник и нахалник. Халваджиян-младши го похвали и стана неолиберален лигльо. Миролюба Бенатова се направи на интересна и я пратиха в Катуница. 

За умнокрасивитета Лепоев се издигна в знаме на "добрия вкус". 

Нещо повече, възхвалата на Мартен стигна невиждани висоти от друг представител на елита - аниматорът Тео Ушев, който го определи като борецът срещу чалгата, която създава корупция и антихуманни режими. Накрая софийският балкански казан прекипя с разкритието на Крум Савов, че забраната да се пуска "Луда по тебе" дошла не от другаде, а от мениджъра на Гришо. Още преди месец имало идея, организация и подготовка Камелия да изпее в залата на живо, заедно с Ноле, песента, която всъщност не е нейна или на Лепа Брена, а гръцка... но в крайна сметка категоричната забрана за поздрава дошла от личния гуру, агент и мениджър на Григор - Георги Стоименов с думите: "Too much!". Нещо, което съпругът на Катерина Малеева не каза, когато разменяше за панелки най-апетитните земи в столичния квартал "Лозенец", за да станат клуб "Малееви".

Когато Лепа Брена пее "Луда за тобом", всички в Сърбия се смеят и се забавляват. Когато Камелия я пее, умните и красиви нашенци се дразнят и озлобяват. 

  • Превърнахме се в нация от хейтъри с комплекси

Едните хулят Ед Шийрън, че е лигав. Другите критикуват Бочели, че бил олд-фешън. Трети провидяха в песните на Камелия дискриминация. 

Най-изумителното е, че става дума за същата нация, чиито национален стадион е събрал най-много фенове само на концерта... на Лепа Брена. Очевидно лудите на стадиона не са  феновете. А така наречения елит.

Да, на Балканите фитилът наистина е прекалено къс. Защото е на разделението. Затова и бързо пали казана с барут. 

Три дена всичко в държавата ни потъна - и трагично нелепата смърт на двама от най-добрите ни бойни пилоти, станали курбан в авиошоу за президента. И умопомрачението на един македонски вицепремиер, позволил си да  нарече българите "мизерници". И дори зулумите на деребеите около Доган, решили, че могат да правят "партиен арест" на инфрлуенсър, защото се поинтересувал каква завера ги е събрала в столичен хотел. 

Посегнахме дори на Верди, който падна жертва в скандала със скритото от Румен Радев макенодско знаме на снимката с колежката му Гордана Силяновска-Давкова, дошна у нас да слуша "Набуко".
Не случайно дори балканската поговорка "Който пее зло не мисли", получи продължението "Ако не пее, да му мисли". Истината е, че кралят на балканската песен си остава само един - Горан Брегович. Лошото е, че оркестърът му е за сватби и погребения. И все по-често се изпълнява не "Месечина", а "Калашников". 
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Иван
преди 1 час

Браво на автора много точно казано.Благодаря за това.

Откажи
LeoX
преди 1 секунда

Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо:----- https://do.my/xpro

Откажи