Кантарджиев с 5 безценни съвета за плажа. В чантата ни винаги трябва да има едно нещо

Разкри голяма Ковид тайна

Кантарджиев с 5 безценни съвета за плажа. В чантата ни винаги трябва да има едно нещо | StandartNews.com

Пет безценни съвет за плажа даде епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Експертът обясни пред Нова телевизия как да се предпазваме от летните вируси.

Първият съвет е винаги да носим със себе си хигиенни кърпички. Но през лятото те трябва да са на основата на хлорхексидин, каза професорът.  През лятото спиртните кърпички не са подходящи, уточни той.

„През жегите най-вероятно може да стане ентеровирусна инфекция – повишена температура, болки в мускулите, гърлобол. Минава за 24 до 48 часа, при децата – за 3 дни. Възможно е при децата да се появи обрив по ръцете, ходилата и устата“, каза епидемиологът и призова хората да не се притесняват.

Вторият му съвет бе именно за това – какво да правим, ако започне диария при детето ни. Най-важно е то да не се обезводни. Ако това стане – веднага трябва да потърсим медицинска помощ.  Иначе има проста рецепта как да го предпазим от обезводняване. В литър вода се слагат 1 чаена лъжица сол, 1 чаена лъжица сода за хляб и, ако има възможност, сок от 2 портокала. Това се дава с лъжица на 2-3 минути на детето, обясни Кантарджиев.

Третият му съвет бе за сладоледа. Хората нямат основание да се притесняват за качеството му, тъй като това е една от най-проверяваните стоки от санитарните ни власти. „Как без сладолед на плажа? Ние сме отрасли преди 60 години със сладолед на плажа“, каза професорът.

Следващият му съвет бе за царевицата. „Тази, която се вади от врящия казан, е абсолютно безопасна. Важното е в казана в момента да е гореща водата. Застояла царевица не съветвам хората да ползват“, препоръча проф. Кантарджиев.

Последният му съвет е за водата. „Съветвам всички, които имат възможност, да пият бутилирана вода. Минералните води да се разнообразяват. Да не се пие вода от чешмата, когато има режим на водата. При спиране на водата във водопровода постъпват фекални води“, посочи той.

„Коклюшът е лятно заболяване. Благодарение, че бяха ангажираните общопрактикуващите лекари преди 3 месеца, не допуснахме взрив на това заболяване“, увери той.

По отношение на новата разновидност на Covid-19 „Флирт“ проф. Кантарджиев коментира: „Да си кажем една тайна. Когато се въвеждат имена на щамове, на нови микроби, възприето е те да са на географски принцип. Когато видите такива майтапчийски имена или имена от комиксите, както на някои варианти на Covid се появиха преди 5-6 месеца, това е несериозно. Този под-подвариант на омикрона, който журналисти го кръстиха „флирт“, не е смъртоносен, не е опасен“.

По думите му Covid заприличва на коронавирусите от преди 5-6 години, мъчещи възрастните хора предимно през есента.

„У нас никой не се изследва, не се проследяват нещата и не можем да кажем точно кои подварианти вървят“, обясни епидемиологът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай