Какво е америций и защо вдигна накрак ДАНС и прокуратурата

Радиоактивният метал се ползва в сензорите за дим

Какво е америций и защо вдигна накрак ДАНС и прокуратурата | StandartNews.com

Голямо количество от изключително скъпия и радиоактивен метал америций бе открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция „Национална сигурност" в Карлово. 

ВИЖ ОЩЕ: Разкрития за радиоактивния метал америций. Има арестуван

Двама души са задържани при акцията, в която бяха иззети 80 плочки, източник на йонизиращи лъчения на америций 241. Според разследващите са били държани с цел продажба. Търгували са ги по 5000 евро плочка.

ВИЖ ОЩЕ: Голям удар на ДАНС. Заловиха много скъп и много опасен метал

По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. 

Шефът на ДАНС Пламен Тончев обясни, че с америция се правят бомби и е източник на радиактивно замърсяване, което уврежда здравето

Но какво всъщност представлява америцият? 

Америцият е синтетичен химичен елемент; има символ Am и атомен номер 95.

Америцият е сребрист, лъскав радиоактивен метал.

Той е радиоактивен и трансуранов член на актинидната серия в периодичната таблица, намиращ се под лантанидния елемент европий, поради което е наречен по аналогия на Америка.

За първи път америций е произведен през 1944 г. от групата на Глен Т. Сиборг от Бъркли, Калифорния, в Металургичната лаборатория на Чикагския университет, като част от проекта „Манхатън“, предава vesti.bg.

Откритието е пазено в тайна и е оповестено публично едва през ноември 1945 г. По-голямата част от америция се получава при бомбардиране на уран или плутоний с неутрони в ядрени реактори - един тон отработено ядрено гориво съдържа около 100 грама америций.

Няколко грама се произвеждат по този начин всяка година. Образува се и при детониране на ядрени оръжия.

Той се използва широко в търговските детектори за дим с йонизационна камера, както и в неутронни източници и промишлени измервателни уреди. 

От време на време някой ще се паникьосва, когато открие, че не само има радиоактивен материал в домашните детектори за дим, който по принцип може да се използва за производство на ядрено оръжие. Съберете достатъчно от този америций-241 и ще стане критично. Но преди терористични групи да се опитат да завладеят пазара на детектори за дим, струва си да се отбележи, че ще са необходими около 180 милиарда от тях, за да се сглоби достатъчно америций-241, за да стане критичен - и дори тогава няма да е достатъчно да се поставят детекторите заедно на едно и също място, ще трябва старателно да извлечете всяка от тези 180 милиарда прашинки от елемента и да ги оформите заедно, усилие, което ще отнеме хиляди години.

Освен това има и други интересни приложения.

Има потенциал да се използва в батерии за космически кораби в бъдеще. В момента се използва плутоний, но наличността е слаба, така че се обмислят алтернативи.

Представлява интерес като част от последователността на разпадане, която се случва при производството на ядрена енергия.

Америцият няма известна биологична роля. Той е токсичен поради своята радиоактивност.

Америцият е сравнително мек радиоактивен метал със сребрист вид. Най-често срещаните му изотопи са 241Am и 243Am. В химичните съединения америцият обикновено приема окислително състояние +3, особено в разтвори. Известни са няколко други състояния на окисление, вариращи от +2 до +7, които могат да бъдат идентифицирани по характерните им спектри на оптично поглъщане. Кристалните решетки на твърдия америций и неговите съединения съдържат малки вътрешни радиогенни дефекти, дължащи се на метамитизация, предизвикана от самооблъчване с алфа частици, които се натрупват с времето; това може да доведе до отклонение на някои свойства на материала с течение на времето, което е по-забележимо при по-старите образци.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай