Какъв е въздухът над Елин Пелин след адските взривове?

Столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция” излезе с официално становище

Какъв е въздухът над Елин Пелин след адските взривове? | StandartNews.com

Какъв е въздухът над Елин Пелин след адските взривове? Този въпрос си задават всички – както хората в града, който преживя ужаса на експлозиите в складовете за пиротехника, така и жителите на околните села и софиянци. Всички те наблюдаваха двата огромни облака над Елин Пелин – черен и бял. Вчера здравното министерство призова жителите на града да държат прозорците си затворени, а навън да дишат през кърпа.

ВИЖ ОЩЕ: Голям учен е загиналият при взривовете в Елин Пелин. Нови факти за експлозията (ОБНОВЕНА)

Мобилните станции показват, че въздухът в Елин Пелин не е замърсен. Няма завишение на фините прахови частици, в норма са, съобщи официално днес Столичната дирекция „Аварийна помощ и превенция”.

„Чрез дрон наблюдаваме района на взривовете и най-вече един от складовете, който казаха, че е доста пълен и не е гръмнал. Мисля, че няма такава опасност. Всичко започва да затихва. Чуват се остатъчни взривове”, поясни Стефан Георгиев от дирекцията.

"В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин", съобщи кметът на София Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара.

"Имаше опасност тези облаци да се насочат към София, затова ние искахме постоянно да сме в течение има ли опасност за качеството на въздуха. За момента такова няма. Измерванията показват, че дори при най-тежкото обгазяване беше около нормата. В момента вече е под контрол", каза Терзиев, цитиран от БНР.

Кметът Терзиев съобщи, че е подета инициатива в София да се прегледат и опишат всички налични убежища и помещения за евакуация, за да може да се подготвят за ползване при евентуален проблем, посочват от БГНЕС. Също така заедно с аварийните екипи се доописват протоколите за действие при извънредни обстоятелства.

"Да видим в какво състояние са, на кой са собственост, къде се намират, какъв им е капацитетът, какво трябва да се направи по тях, за да имаме някаква концепция как да ги приведем във вид заедно с държавата", заяви кметът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай