Изложба пред Народния театър ни провокира - можем ли да #ПроменимКартинката?

Инициативата е част от информационната кампания #ПромениКартинката на Филип Морис България и се организира съвместно с медия Стандарт със съдействието на Столична община

Изложба пред Народния театър ни провокира - можем ли да #ПроменимКартинката? | StandartNews.com

От 2021 г. насам Филип Морис България се опитва да #ПромениКартинката с цел опазване на околната среда от замърсяване с неправилно изхвърлени фасове с разнообразни инициативи: атрактивни визии по българското Черноморие и градски изложби в страната, информиращи за мащаба на проблема  и провокиращи към отговорно поведение, поредица от кратки видеа, вдъхновени от кампанията, създадени от студенти-второкурсници от НАТФИЗ, дискусионни събития, колаборация с редица арт и културни фестивали, специални проекти, доброволчески почиствания и други инициативи.

За да алармира за сериозния проблем и да призове към промяна на потребителското поведение, информационната кампанията #ПромениКартинката, съвместно с вестник „Стандарт“ и със съдействието нана Столична община, представя  нова информационна изложба на една от ключовите локации в София –  градинката пред Народен театър „Иван Вазов“. 

Може ли да бъдем по-отговорни, да имаме по-чисти градове и да се грижим по-добре за природата и околната среда, по темата разговаряме с Диляна Якова, мениджър Регулации и устойчиво развитие и Анелия Иванова, мениджър Връзки с обществеността във Филип Морис България.

Диляна Якова и Анелия Иванова са оптимисти, че има много начини да се информира обществото за сериозния екологичен проблем и да се повлияе на потребителите, за да бъдат по-отговорни към околната среда. Вече четвърта поредна година  години чрез различни инициативи из цяла България информационната кампания #ПромениКартинката на Филип Морис България цели да повлияе именно това - екосъзнанието на потребителите. Резултатите тепърва ще покаже бъдещето, но и двете дами споделят, че кампанията вече е разпознаваема за много хора, които харесват посланията и се замислят за проблема.

„Не съм очаквала, че само за няколко години ще постигнем реална промяна в отношението на хората, защото достигането на информацията до повече хора, осмислянето й и последваща промяна в потребителското поведение или заклеймяването на проблема със замърсяването с неправилно изхвърлени цигарени фасове като обществено неприемлив, може да отнеме много дълго време – още три, пет или повече години. В крайна сметка с постоянство и с продължаващите ни усилия да представим по въздействащ начин информацията за мащаба на глобалния проблем със замърсяването на природата с неправилно изхвърлени цигарени фасове, можем да постигнем промяна в поведението“, убедена е Диляна Якова.

Крайно време е отношението към фасовете като незначителен отпадък, да бъде променено. Те следва да се изхвърлят в предназначените за общия отпадък места, а не да замърсяват природата, допълва Диляна.

Проблемът идва от това, че едва 13% от пълнолетните потребители  в световен мащаб, знаят от какво са направени филтрите на тютюневите изделия. Те са направени от целулозен ацетат, който представлява вид биопластмаса от дървесна маса, чието разграждане може да продължи от 3 месеца до 15 години в зависимост от външните условия. Данните казват, че около 75% от пълнолетните пушачи по света грешно смятат, че филтърът е направен от памук или хартия и след първия дъжд ще се разгради. 

Двете дами допълват, че силно вярват в ролята на изкуството като посланик на социалните и екологични каузи и катализатор на промяната.

Анелия Иванова разказва, че въздействащите информационни изложби на #ПромениКартинката в различни градове в страната продължават да привличат вниманието на преминаващите и да се припознават от местните общности и администрация. 

За първи път информационните визии на кампанията бяха показани през есента на 2021 г. в Пловдив и София, след което градската изложба се превърна в „пътуваща“ из цялата страна с помощта на партньорите на кампанията от фондация „Оптимистас“.  От началото на тази година информационните изложби посетиха градовете Благоевград, Хасково и Търговище с подкрепата на местните общини. Изложбата в София в градинката пред Народния театър вече е ежегодна съвместна инициатива на #ПромениКартинката и в. „Стандарт“, а през пролетта беше представена и друга информационна изложба на кампанията отново на емблематична локация в София - Моста на влюбените. 

За да привлече вниманието към проблема и да провокира промяна към отговорно потребителско поведение, кампанията си партнира с редица арт и културни фестивали в страната, допълва Анелия Иванова. Инициативите на #ПромениКартинката и видео творбите на младите студенти от НАТФИЗ могат да бъдат видяни на музикалния фестивал „A to Jazz“ в София, литературния- кино фестивал „Cinelibri“, Бургаския международен филмов фестивал,  „Арт Поток“ в Царево и Лозенец, „Open Buzludzha Fest“, в рамките на Банско джаз фест, „Празниците на изкуствата Аполония“ и по редица други културни фестивали из цялата страна. 

Един от най-силните примери за ролята на изкуството като двигател на промяната и за креативната сила на младите артисти е колаборацията на кампанията с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ за трета поредна година. 

„По проект, посветен на #ПромениКартинката студенти-второкурсници във факултета „Екранни изкуства“ в задание  по социална реклама създадоха поредица от кратки, но много въздействащи видеа. Те ясно предават посланията на кампанията като ни карат да се замислим за това какви следи оставяме след себе си и какво е влиянието на нашите действия върху околната среда. А ролята на самите преподаватели – доц. Илиева, гл. ас. Бонев, Вера Мутафчийска и други – в това да ги напътстват в процеса, е ключова“, разказва Анелия Иванова.

По отношение на активностите до края на годината – информационната градска изложба на #ПромениКартинката ще продължи своето пътуване из страната, преминавайки през градски и летни фестивали като  „На Зелено – парк Бедечка“ в Стара Загора, „Арт Поток“ в Царево и на входа на „Hacienda beach” в Лозенец, във Велико Търново в рамките на „ 48 часа Варуша Юг“, в Банско и Созопол покрай „Банско джаз фест“ и „Празнициците на изкуствата Аполония“.

Посетителите на водещите културни фестивали ще могат да видят и впечатляващите кратки видео творби на младите артисти от НАТФИЗ, посветени на кампанията, както и да се включат в активности на #ПромениКартинката на място.

И тази година ще продължат почистващите акции, които събират десетки доброволци в каузата за опазване на природата чиста. Над 500 кг отпадъци и неправилно изхвърлено фасове бяха събрани само по време на софийската акция за почистване на част от крайречието на Перловска река през септември месец миналата година, която се проведе в рамките на фестивала „Реките на София“, както и по време на доброволческото почистване през октомври на Сахат тепе в Пловдив, организирано съвместно с в. Марица.   

„Информацията никога не е достатъчна за всички, от които зависи решението на един или друг проблем. В конкретния случай, за да постигнем истински „променена картинка“ , така че всички потребители да бъдат отговорни като не изхвърлят отпадъците си извън кошчетата и не замърсяват околната среда, е необходима ясна и подходящо поднесена информация, така че тя да достигне до съзнанието на всички пълнолетни потребители. И ако един ден след всички инициативи и активности на #ПромениКартинката и ангажирането на всички наши партньори и посланици на каузата, замърсяването на околната среда с неправилно изхвърлени фасове стане неприемливо поведение, тогава ще знаем, че сме успяли заедно да „променим картинката“, акцентира Диляна Якова.

Атрактивните визии на кампанията могат да се видят и тази година по българските черноморски плажове – над 100 пана на близо 50 плажа на спасителни постове и съблекални вече привличат вниманието наплажуващите като ги карат да се замислят дали мястото на фасовете е в пясъка около тях. Информационна изложба на #ПромениКартинката ще може да бъде видяна и на Hacienda Beach bar в Лозенец до края на летния сезон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай