Истината за плочките америций, открити в Пловдивско

Тримата арестувани не знаели какви са те

Истината за плочките америций, открити в Пловдивско | StandartNews.com

Тримата арестувани с плочки радиоактивен изотоп не знаели какви са те, имали ги от години. Това казаха преди заседанието по мерките за неотклонение в Пловдивския окръжен съд адвокатите им.

"По моя информация Георги Кулов дори не е имал представа какъв е бил този материал. Само е знаел, че е нещо скъпо, без да предполага, че има някаква радиоактивна стойност", заяви адвокат Росен Димитров. Клиентът му Кулов  е животновъд, отглеждащ крави. 61-годишният мъж днес ще се изправи пред съда, заедно с Боян Зеленков и Васил Атанасов, за да определят магистратите дали да останат в ареста за открития америций в Пловдивска област.

"Ако знаеше какво е, той нямаше да го държи с опасност за себе си и за своите близки", твърди адвокатът, цитиран от 24 часа. Георги държал плочките няколко години, но не в дома си. Придобил ги от друг човек, но не ги купил. "Имал е нужда от пари. Знаел е, че е нещо скъпо и така", заяви още Димитров. По думите му Кулов се свързал с друг човек, който да продаде материала.

"Само една плочка е държал в дома си. Нищо не е знаел, там са живели децата и внуците му", каза адвокат Иван Петров, защитник на Боян Зеленков. Адвокатът на Васил Асенов Георги Игнатов също е категоричен, че клиентът му не е знаел какво има.

Общо 81 са станали плочките радиоактивен америций, които са открити от разследващите в Пловдив.

Така третият мъж, който се казва Васил Асенов, се е сдобил с обвинение за нерегламентирана търговия. Той е криел плочката в двора на пловдивска къща.

Това стана ясно от наблюдаващия прокурор по делото Славена Костова. Към този момент се провежда дело за разглеждане на  мярката на тримата задържани по случая. Прокуратурата поиска от Окръжния съд в Пловдив да определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", пише "ТрафикНюз".

Съдът обаче реши заседанието да бъде проведено при закрити врати заради секретни материали в корицата по делото, които представляват класифицирана информация.

“Трите лица се познават, тези пластини са придобити от лице, живеещо в Сопот. Установи се, че това лице има присъда от 2009 година за придобиване и държане на такива пластини”, разказа прокурорът по делото.

Разследващите са установили, че това лице през 2018 година е починало. Един от задържаните е разказал, че е бил помолен от починалия да ги крие, но след смъртта му е решил да продава радиоактивните плочки.

Преди делото адвокатите също коментираха случая, като заявиха, че техните клиенти не са знаели какво са съхранявали.

„Не си е давал сметка за опасното съдържание, по моя информация дори нямал представа за този материал. Не е знаел какво държи в имота си, само, че е нещо скъпо. Той дори не е предполагал, че има някаква радиоактивна стойност или йонизиращо излъчване. Ако е знаел, нямаше да го държи и да го мести. Придобил го е от друго лице преди години”. Това разказа пред медии защитата на Георги Кулов от Карлово- адвокат Росен Димитров.

Защитата посочи, че задържаният го е държал като нещо, което е скъпо. Пазел го е няколко години , но не го е държал в неговото жилище. По думите на Димитров, 60-годишният е търсил човек, на който би могло да го продаде, но към този момент няма информация за лицето, с което е комуникирал. “Знаел е,че не е злато. Той не го е закупил, било му е дадено, той е земеделски производител, обикновен човек, не е способен да направи такова престъпление, той се е свързал с човек, за който е предполагал , че има повече познания и опит и се е надявал да му съдейства с продажбата”, завърши адвокатът.

Адвокат Иван Петров, който защитава Боян Зеленков заяви, че не е ясно още как клиентът му е се е сдобил с това и какво е държал.

Плочките от изотоп на радиоактивния елемент америций бяха открити при специализирана операция на ДАНС и БОП в Пловдив и Карлово преди два дни. Първочанално са задържани 4-ма души, а на 19 септември бяха повдигнати обвинения срещу двама мъже, по- късно бе повдигнато обвинение и на трето лице.

Тогава бяха извършени 6 броя претърсвания и иземвания в Пловдив и Карлово, в Първенец и Калековец. Проверени бяха  жилища и лични автомобили. В лек автомобил "Ситроен" на Околовръстното на Пловдив бяха открити 44 броя плочки, които са изотоп на радиоактивния елемент. В къща в Карлово са намерени 35 броя. В къща в Първенец е открита 1 плочка от същото вещество.  Изотопът може да се използва за изработване на мръсна бомба.

Собственикът на къщата в Карлово- Георги Кулов, е един от арестуваните трафиканти на радиоактивните пластини. Той е животновъд и отглежда крави. Имотът е долепен до сградата на Районното полицейско управление в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай