Идва ли промяна с електронните ваучери за храна

От сдружението съобщиха, че след дигитализацията интересът към услугата значително расте

Идва ли промяна с електронните ваучери за храна | StandartNews.com

Електронните ваучери за храна няма да променят условията за потребителите. От сдружението, което обединява българските оператори на ваучери, отрекоха твърдението на големите търговци, че дигитализацията може да доведе до по-високи цени на храните в някои от големите вериги. 

Българската платежна система е съобразена с българското законодателство, не оскъпява и не създава стрес на пазара, заявиха от българската "Национална картова и платежна схема". 

Преди дни от Сдружението за модерна търговия обясниха, че дигитализацията на ваучерите ще повиши разходите за услугата заради банковите такси, които ще останат за сметка на търговците.

Банковите такси и таксите на ПОС терминала натоварват системата, но това по никакъв начин не засяга потребителите, заяви Стоилка Арсова, директор на дирекция "Националната картова и платежна схема" (дирекцията e на подчинение на Съвета на Директорите на БОРИКА АД - бел. ред):

"Таксата зависи, основния компонент зависи от схемата. На пазара има три схеми - едната е българска, другите са две международни. Схемата определя основния компонент, върху който се гради комисионната отгоре", посочи Арсова.

Високата цена на схемата вдига и стойността на услугата, но не за ползвателите, посочи председателят на сдружение "Борд на българските оператори на електронни ваучери за храна" Радко Врагов:

"Няма никакви такси към потребителя. Операторите си поемат техните разходи за обслужване и така нататък. Сключват се договори с работодателите. За ползвателите картите са безплатни, услугата на ПОС терминал е безплатна, няма промени в условията. И таксите започват от ПОС терминала нататък", посочи Врагов.

От сдружението съобщиха, че след дигитализацията на ваучерите интересът към услугата значително расте, а операторите предлагат на държавата варианти за разплащане с ваучери и за социалните плащания, плащанията за вредни условия на труд, транспортни разходи.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай