Голяма промяна с техническия преглед. Шофьорите ликуват

Какво следва след решението на ВАС за екостикерите

Голяма промяна с техническия преглед. Шофьорите ликуват | StandartNews.com

Голяма промяна с годишния технически преглед на колата. Услугата поевтинява с поне 10 лв., след като Върховният административен съд отмени екостикерите.

Причината е, че за толкова досега пунктовете купуваха екостикера и съпътстващия комплект документи от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (по-известна като ДАИ) и впоследствие начисляваха сумата на водачите, които за цялото удоволствие сега плащат цена, варираща от 80 до 100 лв. според пункта.

Оказва се обаче, че дори след решението на съда пак е възможно да лепим стикери. Причината е, че то отменя само стикерите с чип, от който дистанционно могат да се четат данни за екологичната категория на автомобила.

Целта на въвеждането им бе те да се четат от интелигентни камери на общините и КАТ. Това трябваше да даде възможност да се санкционират шофьори, които влизат със замърсяващи автомобили в т.нар. зони с ниски емисии в градовете. Преди въвеждането на екостикера през 2021 г. обаче минаването на технически преглед пак се удостоверяваше със стикер, който се лепеше на предното стъкло.

„Обикновеният стикер обаче струва стотинки, а екостикерът с чипа е между 10 и 11 лв.“, коментира адв. Петър Славов, по чиято жалба съдът отмени екостикерите. Мотивите на съда бяха именно липса на анализ за икономическото въздействие на екостикерите.

„Екостикерът е лобистко решение, което излишно оскъпява прегледите. Самият той е излишен. Информацията за екологичната категория на автомобила може да се чете автоматично от камери с широко разпространената технология за разпознаване на регистрационния номер“, допълни адв. Славов, цитиран от „Телеграф“.

Какво и дали ще лепим нещо по предното стъкло предстои да решат от транспортното министерство, под чиято шапка е ДАИ. От министерството вчера отказаха коментар дали ще обжалват съдебното решение.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Drago
преди 1 месец

Nasrahte se.idete v Greece I vizte a to parka I togava pravete gluposti.ide revolucia sreshto bezdarieto v bulgarskia parliament.

Откажи
Анонимен
преди 1 месец

Стикерите струват стотинки за този който ги внася,но той е с голямо гърло и няма напълване.Аиде сравнете с други държави и ще видите кое колко струва там тук,и колко са заплатите там и тук.В България е така защото хората си мълчат,а ония горе са ненаситни алчни и крадливи мислещи за себе си не за народа.Време е за смяна на всички във власта!!!!

Откажи
Нешо
преди 1 месец

Абе какво ги интересуват хората 10 лева повече или по малко като те върнат и неможеше да минеш преглед заради нормите за изгорелите газове, а в същото време си платиш таксата за прегледа след което тръгнеш и по сервизите да харчиш още пари да установяваш защо така от автомобилна администрация ти търсят норма на колата 2 ,при положение ,че производителя ти е определил 3.

Откажи