Голям проблем в Стария Созопол! Туристите побесняха

Заради много спорна забрана

Голям проблем в Стария Созопол! Туристите побесняха | StandartNews.com

Появи се нов е неочакван проблем в Созопол.

Макар и обявен за град музей, основните улици са буквално залети от сергии, претендиращи да предлагат „арт“ стока.

Те са разположени пред къщите - архитектурни паметници, които са прекрасен фон за снимки за туристите. Но търговците не разрешават да се снимаш пред техните магазинчета или сергии и гонят минаващите посетители. Мотивът – изложеното било изкуство, което попада под авторски права и не е обект за снимане, пише "Телеграф". 

Разправиите със сергиджиите засягат не само изложени на пътя, пред малки галерии картини, но всякакъв вид джунджурии – от мидички, нанизани на конец, през магнити, до морски бижута и гривни за крак или сувенири от рапани, които заедно с мидичките се внасят на килограм от Китай. След това се аранжират по черноморски тертип.

Чуждите туристи, които са напълнили Стария град до козирката, уважително се оттеглят с телефоните и камерите си и опитват да снимат фасадите на къщите, без да засягат „правата“ на уличните търговци.

Явно смятат, че става въпрос наистина за изкуство, защитено от закона.

Българските посетители обаче са силно учудени от нововъведението и влизат в спорове със собствениците на сергиите. По-свитите се оглеждат по десет пъти, преди да си направят снимка за спомен на фона на прекрасните старинни сгради.

Авторските права са причина и за загрозяването на централния площад с амфитеатъра, който е обгърнат с плексигласови завеси, за да не могат хората, които нямат билет, да надзърнат на представленията, организирани всяка вечер от фестивала „Аполония“. Средната цена на билетите е между 40 и 60 лв., за някои прояви стига и до 70 лв.

Все пак за музиката няма ограничения и по-бедните туристи слушат безплатно концерти, насядали около обградения амфитеатър. В началото на септември, докато тече поредната „Аполония“, най-евтината салата от бистро за вземане на храна за вкъщи не пада под 10 лв. за шопската, а вратна пържола с гарнитура излиза около 15 лв.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
10 Коментара
Страшна статия
преди 1 седмица

Уникално тъпа статия от уникално прост журналист ,който явно се взима за такъв!!!Едва ли някой ви чете бозите и простотиите ,които пишете за този кенеф ,който отдавна всички знаем на кого е и кой ви плаща жълти стотинки ,за да не умрете от глад!!!

Откажи
Еми
преди 1 седмица

Изякохте горите, унищожихте животновъдството и земеделието, отровихте всичко живо, съсипахте градовете, изсякохти им дърветата за да залеете бетон, продадохте страната, хората и душите си, а сега искате да унищожите автентичността, хората и живота такъв, какъвто е бил и все още е в Созопол. Но имате деца. За съжаленше, те ще плащат кармазаради вашите мърсотии. Продажни глупаци!

Откажи
Анонимен
преди 1 седмица

Цигания,българска!!!!!

Откажи
cotech
преди 1 седмица

По принцип българинът си е селски тарикат и такъв ще си остане!

Откажи
Пловдивчанин
преди 1 седмица

100% съм съгласен с теб за за селския гарикатлък на българин. Още Алеко Константинов в "Бай Ганьо" го е описал като такъв и си е такъв до днес, ако ще и на Луната да живее.

Откажи
Владимир
преди 1 седмица

Това е от години там, и жена ми се вгрещи тогава от това малоумие... В Лунъра може да се сниваш пред Мона Лиза и да правиш копия на място на горемите, но при Ганю Балкански не може.

Откажи
Онази
преди 1 седмица

Не е само там, а във всеки курорт в страната. Търговците заемат почти целите алеи, като си поставят щендерите по средата. А 200-300% увеличение не е за разправяне. Викачите на ресторантите не дават на хората да минат, докато не им изслушат офертата. Машините за играчки са буквално на всеки 10 метра и то по тротоарите, където отново пречат на свободното движение. Колите на бизнесмените се паркират където си искат. Плажовете за затрупани със скъпи шезлонги, а под тях мръсотия до шия. Красивите ни курорти се превърнаха в кочина.

Откажи
Анонимен
преди 1 седмица

А паркинг за час е 3лв

Откажи
Арт директор
преди 1 седмица

Ще се задачите с тия пари от платените ви статии. А едно време "Стандарт" бе еталон на българската журналистика.

Откажи
Хлнймм
преди 1 седмица

Прости цигано-ориенталци сме, затова и държавата ни е пълна кочина!

Откажи