Голям празник! Страшна забрана за парите, паяжините в дома говорят

Почитаме родителите на Света Богородица, казваме специална молитва

Голям празник! Страшна забрана за парите, паяжините в дома говорят | StandartNews.com

Ден след Рождество Богородично – Малка Богородица, на 9 септември църквата чества празника, посветен на светците Йоаким и Анна – родителите на Пресвета Дева.

Какво можете и не можете да правите, коя е най-добрата молитва в този ден, какви са традициите и обичаите?

История на празника

Според легендата Йоаким и Анна дълго време нямали деца. Един ден Йоаким отишъл в храма, за да принесе жертва на Бог, но първосвещеникът му отказал ритуала, защото не е дал потомство на Израел.

От мъка Йоаким отишъл в пустинята, за да се помоли на Бога и да поиска раждане на дете. Тогава му се явил ангел, който обявил, че за неговите потомци „ще се говори по целия свят“. И след 9 месеца Йоаким и Анна станали родители. Те обещали, че детето им ще служи на Бога и дали дъщеря си Мария в Йерусалимския храм, където тя живяла до пълнолетие.

Традиции, обичаи и поверия, свързани с празника

Народът някога наричал деня на Йоаким и Анна ден на родилките. Тези светци се смятат за покровители на родилките и бездетните жени. На този се поздравяват младите майки и се почитат акушерките. Жените, които искали да имат деца, се молели на светците за зачеване.

Гадания

Ако има много паяжини у дома, есента ще бъде топла, а зимата ще бъде мразовита. Ако вали сняг — очаквайте лоша реколта през следващата година. Ако се появят комари, зимата ще е мека. Ако листата на върбата са окапали - ще е ранна зима, а ако листата от черешата още не са окапали - това означава топло време. Ако лукът има много люспи, зимата ще бъде студена.

На този ден е забранено да се вземат или да се дават пари назаем. Забранено е да се проявява завист, да  се клевети и да се започват кавги. Също така е забранено извършването на тежък физически труд. Не трябва да се извършва и занаятчийска дейност, свързана с използването на остри предмети

Молитва за празника

Господи, Боже на нашите родители, Ти си дал благодатта на светите Йоаким и Анна, че от тях дойде на света Майката на Твоя въплътен Син, дай ни чрез тяхната защита да разберем спасението, което си обещал на Твоя народ, чрез Христос, нашия Господ. Амин!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Freddienut
преди 4 дни

0daymusic serves as a global platform for disseminating exclusive music to Radio DJs, Club DJs. Music private service list: https://0daymusic.org/FTPtxt/ Server's capacity: 418 TB MP3, FLAC, Labels, LIVESETS, Music Videos. Support FTP, FTPS (File Transfer Protocol Secure), SFTP and HTTP, HTTPS. More 16 years Of archives. Easy to use: Most of genres are sorted by days.

Откажи