Форумът за кирилицата! Речникът на българския език влезе в бъдещето

Той вече е онлайн, помага на сънародниците ни в чужбина

Форумът за кирилицата! Речникът на българския език влезе в бъдещето | StandartNews.com

Официалният речник на българския език, издаден от БАН, вече влезе в новия дигитален свят. Той се разпространява онлайн и е в помощ на всички наши сънародници в чужбина. Речникът ще е от 

огромна полза за неделните училища

зад граница.

ВИЖ ОЩЕ: Йотова с мащабен форум за кирилицата! Разкри опасността от културния национализъм

Новината съобщи министърът на образованието проф. Галин Цоков по време на мащабната конференция за кирилицата, организирана от вицепрезидента Илияна Йотова в София и в Пловдив. 
Международният форум „Азбука. Език. Идентичност“ е продължение на проведения през 2022 г. международен форум за кирилицата „… И ний сме дали нещо на света“. 

Над 30 известни учени слависти от 11 държави, заедно със свои български колеги дискутираха значението на буквите, думите, езика, културата и мъдростта за славянското наследство, неговото опазване и разпространение в съвременния свят, както и значението на езика и идентичността в процесите на глобализация. Акцент в срещата бе 

ключовата роля на България

за създаването на третата християнска цивилизация – славянската.
„Много важна е научната програма за развитие, утвърждаване на българистиката в чужбина, която се финансира от МОН. Нейният бюджет е четири милиона лева засега. Надявам се, в следващото продължение тя бъде още по-значима като финансово изражение, защото тази национална програма дава възможност да се развива българистиката и като научноизследователска област“, каза още министър Цоков. Той съобщи, че през последните години има много голям интерес от младежи в Япония към изучаване на български език. 


Силата на словото ни учи на добро и зло, формира нашия личен и колективен компас, заяви президентът Румен Радев, който приветства форума.  
Майчиният език е

първият и най-голям дар

който получаваме от нашите родители. Без чудото на буквите поколения ярки умове щяха да блестят само в тесните рамки на своето време, прогресът и науката биха били невъзможни, добави Радев. Той напомни, че още преди хилядолетие страната ни се е превърнала в един от културните и духовни центрове на Европа. Нашата писменост, просвета и духовност съхрани народа ни и го преведе през най-тежките изпитания в дългата зима на векове потисничество, изтъкна Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова отново подчерта необходимостта от създаването на Български национален културен институт, който да обединява културната и образователната политика на България пред света. „Българският национален културен институт ще разпространява и познанието за българското, за славянското културно наследство, би бил сред основните фактори за стимулиране на връзките с други славянски народи, за укрепване на мощта на славянската култура в 21 век“, категорична бе Йотова. Тя подчерта работата на неделните училища зад граница и изтъкна, че в момента именно те заместват ролята на 

липсващия Български културен институт
 
Йотова призова новия български парламент и следващото правителство да работят по-активно върху приоритетите култура и образование.


Словото е връзката между човека и бога, заяви отец проф. Иван Иванов, професор в Софийския университет и преподавател в Рим. Ние сме дали нещо на света, ние пазим това, което светът получи от нас – азбука, език, идентичност, допълни той.
Вече

не ценим достатъчно езика и историята си

които са неразривно свързани. А народ, който не познава своята история и не помни основните национални мотиви рано или късно губи своето достойнство, а аз не бих искала такава съдба за България, заяви в доклада си „Език и идентичност“ проф. дфн Анна-Мария Тотоманова.

Буквата на България

Емблема на международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ е буквата „Б“, изписана от проф. Кирил Гогов – автор на българския герб.
„Б е символ на Бог, бащина земя, благословия, благодарност, България“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай