Драма с българите в Северна Македония! Разкрития за тормоз

Налага се Агенцията за българите в чужбина да комуникира с тях нелегално

Драма с българите в Северна Македония! Разкрития за тормоз | StandartNews.com

Източник: МИА

След 2021 г. и през най-новия етап, в който антибългарското говорене набира неприлични обороти в Република Северна Македония (РСМ), за самите български сънародници дори не е безопасно да комуникират с Агенцията за българите в чужбина (АБЧ). Това заяви изпълнителният директор на АБЧ Райна Манджукова при участието си в Комисията по политиките за българите в чужбина в Народното събрание, предаде News.bg.

Коментарът й бе по повод думите на вицепремиер от кабинета на Християн Мицкоски, който нарече българите мизерници и отрече да имаме обща история, иначе призната от югозападната ни съседка в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

По думите ѝ на Агенцията се налага да комуникира с българите в РСМ нелегално. "Това, с което можем да бъдем полезни на българските сънародници в РСМ, е това да се случва безшумно и никой да не разбира за това", изтъкна Манджукова.

Добави, че българското законодателство има какво да промени, така че да се улесни процесът на приобщаване на българските сънародници от Северна Македония в България.

Весела Щерева, парламентарен секретар на МВнР се надява изслушването да спомогне за решаването на проблемите на българските сънародници в РСМ.

По време на заседанието на парламентарната комисия македонски българи разказаха за отношението на правителството на Християн Мицкоски и като цяло на държавата РСМ спрямо живеещите там българи.

Добре Митев, председател на Сдружение "Балкански коридор - Рударци" заяви, че проблемите в Северна Македония не са от днес и от вчера, а поне от 40-50 години назад. Твърденията, че ако българите бъдат вписани в Конституцията на РСМ, проблемите ще се решат, не е вярно - те и тогава няма да се решат. В РСМ не могат да разберат, че в македонската държава живеят и българи. Вписването на българите в Конституцията не е никакво решение на проблемите, категоричен бе Митев.

По думите му в РСМ не могат да се смирят, че България отиде много по-напред от това, което беше Северна Македония в пределите на Югославия. Македонците не могат да разберат, че проблемът не е в България, а е в самите тях. Проблемите, които имат в РСМ с албанците, ги пренасят през България и българите, посочи Митев.

Борче Костевски, председател на Сдружение "Българите в Струмишка петорка" заяви, че в РСМ българинът не е защитен от нито една гледна точка. "Докато беше Никола Груевски (бивш министър-председател на Северна Македония) - бяхме антични македонци, сега дойде Християн Мицкоски - върза ни със сърбите", добави още македонският българин.

Зоран Мърсески от Сдружение "Българите юг - Прилеп" заяви, че се чувства българин и му е обидно да бъде наричан "македонски българин". Ако РСМ не иска да се интегрира в ЕС, защо не се опитаме да интегрираме българите, които живеят в РСМ, запита Мърсески. Той даде да се разбере, че не се страхува да бъде българин и се бори да съхрани българщината, за да може с гордост да си носи българското име.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай