БТА представи опита си с младежката аудитория на международна медийна конференция в Берлин

Форумът бе организиран от мрежата за медийни иновации МАЙНДС Интернешънъл

БТА представи опита си с младежката аудитория на международна медийна конференция в Берлин | StandartNews.com

Източник: БТА

Българската телеграфна агенция (БТА) представи днес опита си в привличането на младежка аудитория на международна конференция в Берлин. Форумът бе организиран от мрежата за медийни иновации МАЙНДС Интернешънъл (MINDS International), към която БТА се присъедини преди две години и половина, нареждайки се до Ройтерс, Франс прес, Асошиейтед прес и други водещи новинарски агенции.

За пътя към младите хора разказаха ръководителят на екип "Социални мрежи" в БТА Ива Тончева и отговорният редактор в дирекция "Информация за чужбина" Йоанна Воденова. Те запознаха над 100-те делегати и гости на конференцията в хотел "Уестин Гранд Берлин" с историята, съдържанието и основните принципи на работа в Агенцията, чийто обновен уебсайт е със свободен достъп от февруари 2022 г. Представена беше и кореспондентската мрежа на БТА, разпростираща се във всички областни градове в България, в пет необластни, шест извън страната, в Антарктида, на първия български военен научно-изследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" и по време на панаирите на книгата в страната.

Силно застъпено в презентацията беше присъствието на БТА в седем социални мрежи - "Фейсбук" (Facebook), "Инстаграм" (Instagram), "Тредс" (Threads), "ЮТюб" (YouTube), "Екс" (Х), "ЛинктИн" (LinkedIn) и "ТикТок" (TikTok), като начин за достигане до повече младежи, както и ориентирането на Агенцията към набиране на млади кадри.

Акцент бе поставен върху диференцираните подходи на поднасяне на новини в "ТикТок", включително на сериозни теми като избори. БТА поддържа профил в социалната мрежа, популярна най-вече сред тийнейджърите, от декември 2022 г. и вече има близо 16 000 последователи, разчитащи на надеждното й съдържание и на тази платформа. По думите на Тончева Агенцията е сред първите български медии в "ТикТок", както и в "Тредс".

Внимание бе обърнато и на пилотния проект на БТА за отразяване на изборите за Европейски парламент през юни тази година чрез специални пратеници във всички столици на страните членки.

Аудиторията бе запозната също с възобновеното издаване на списание ЛИК, включително на англоезични броеве като "Науката на Антарктида", какъвто получиха участници и гости на конференцията.

Представен бе и процесът по дигитализиране на архивите на БТА, който все още продължава и обхваща около 6 милиона страници бюлетини и 2,5 милиона снимки.

Като част от програмата на форума, разглеждаща бъдещето на новинарските агенции, киберсигурността им и младежката аудитория, Ива Тончева взе участие и в дискусионен панел, посветен на начините за достигане до младото поколение чрез новини. Тя предложи създаване на съвместни продукти на агенции от MINDS, насочени към младежка аудитория, както и съвместни проекти за медийна грамотност и образование. Идеите породиха интерес най-напред сред представителите на Ройтерс, Асошиейтед прес и ЮзДъНюз (UseTheNews), подразделение на ДПА.

Сред делегатите на 37-ата конференция на MINDS в Берлин, състояла се на 10-11 октомври, бяха генералният директор на БТА Кирил Вълчев, заместник генералният директор Евгения Друмева и директорът на дирекция "Икономика" Цветомира Маринова.

MINDS организира такива форуми за своите вече 25 членове два пъти годишно. В тях участват ръководители на информационни агенции и представители на различните дейности, които те развиват - редакция, стратегия, технологии, продукти и продажби. Конференциите са насочени към обмен на идеи и опит, както и възможност за проучване на сътрудничеството в много отношения. 

MINDS International е създадена през 2004 г. като сдружение на водещи информационни агенции от целия свят за сътрудничество в областта на дигиталните информационни услуги.

В края на април 2022 г. БТА стана 23-тият член на организацията, а към момента има договори за партньорство с 16 от членуващите агенции и води преговори за партньорство с останалите 8.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай