Би Би Си хвали наш град. Това е мини древна Гърция

Кацнал на скалист полуостров, старият град на Созопол напомня на гнездо от камъни и дърво

Би Би Си хвали наш град. Това е мини древна Гърция | StandartNews.com

Пристанищен град, в който само на няколко метра под водата се откриват невероятни реликви от древността. За това пише в обширна статия на сайта на Би Би Си, посветена на българския черноморски курортен град Созопол.

Авторът разказва за произхода на града, историята и връзката с Гърция. Освен красивите фотографии текстът пренася читателя с невероятните си образи в думи там на брега на пристанището, при рибарите, до белите лодки и уханието на соленото море.

„Кацнал на скалист полуостров, старият град на Созопол напомня на гнездо от камъни и дърво. Солидните семейни къщи, реставрираните градски стени и издържалите на времето скали придават усещане, че сме скрити зад дебела крепост. Но там, където това древно селище е обърнато на запад, към малкия остров Свети Кирик, Созопол обгръща с гостоприемни ръце естественото си пристанище, предлагайки на моряците сигурен пристан по този участък от черноморското крайбрежие“, продължава статията за древния ни морски град.

Статията предлага малко история и данни за Созопол, както и съвременна информация.

„Днес градът е един от най-популярните курорти в България със средновековни църкви и широки пясъчни плажове. Но именно това пристанище е първото, което е довело пътуващите древни гърци в Созопол преди повече от 2500 години. Съвременното име на града произлиза от гръцката дума „Град на спасението“, но през първото хилядолетие пр.н.е. той се е наричал Аполония Понтика (Аполон на Черно море) по името на великия гръцки бог на слънцето.

"Аполония Понтика се превръща в оживен пристанищен град със значителен храм на Аполон и 13-метрово бронзово изображение на бога. По отношение на древногръцките статуи той отстъпва по размери само на Родоския колос, едно от седемте чудеса на древния свят. Известна в цялото Източно Средиземноморие, гигантската статуя на Аполония Понтика, присъствала върху монетите на града и в крайна сметка била открадната от римляните“, пише още в материала на Би Би Си.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Томова
преди 1 седмица

Авторът, проверил ли е преди повече от 2 500 години дали е съществувала държавата Гърция?

Откажи
Сиси
преди 1 седмица

ТОЧНО!

Откажи
Сиси
преди 1 седмица

От къде накъде пък тука са живяли "гърци"? Ако има някакви надписи с буквите на писменоста Коине, навремето тя е била ползвана от всички! Стана ми смешно😄

Откажи