За всички родители. Ново предложение от МОН

Промяна във формата

За всички родители. Ново предложение от МОН | StandartNews.com

Приветствам промяната с премахването на диктовка и на нейно място редактиране на текст на НВО за четвъртокласниците. Но първо трябва да се промени учебната програма, защото часовете са недостатъчни, каза Росица Митева в интервю пред БНР.

От МОН предлагат следващата учебна година редактиране на текст да замени диктовката във външното оценяване на четвъртокласниците.

"Когато се редактира текст, се доказват действителните компетентности, придобили при обучението от 1 – 4 клас, езикови правила, норми, уместна употреба на думите в речта, спазване на пунктуация. Тази задача ще подпомогне изявата на учениците а и ние да направим анализ на свършената работа. Има нужда да се промени формата на НВО. Изненадата беше, че се планира нещо такова за самата учебна година", каза учителката в столичното 51 СУ "Елисавета Багряна" в предаването "12+3".

И зададе няколко въпроса, на които учителската гилдия ще очаква отговор от МОН.

"Не бива да вършим нещо от днес за утре. Трябва първо да се промени учебната програма. С промяната от една страна ще измери езиковите компетентности на учениците от друга страна ще се понижи техният резултат", предупреди учителката и призна, че очаква да има и родителски вълнения.

"С колеги сме обсъждали многократно, че самият формат на изпита в последните няколко години и начина на провеждане, от учители на същото училище, не дава обективна оценка на възможностите на учениците. От като проверяваща съм установявала почерк диктовка да е различен от този в следващите упражнения, има спекулация", посочи Росица Митева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
3 Коментара
Леа
преди 1 седмица

От така написаното "интервю" нищо не се разбира. Какво означава "От като проверяваща съм установявала почерк диктовка да е различен от този в следващите упражнения, има спекулация"???

Откажи
Ами
преди 1 седмица

Искала да каже, че почеркът от диктовката не е като почерка при упражненията и задачите на изпита на НВО. Което ще рече, че някой друг е писал вместо ученика. Така се случва с децата роми, които са неграмотни. Те освен че са изоставащи в развитието си по ред причини, ходят на училище от дъжд на вятър. Зная, виждала съм , учителката да се опитва да пише като детето , за да има нещо в тетрадката му при някоя проверка от директор или инспектор. Да минават от клас в клас. Заради тях понижават нивото на образованието от година на година. А преди имаше помощни училища, където учеха по друга програма, поне да се ограмотят. Водеха ги като социално и педагогически занемарени изоставащи в развитието си. Сега ги наредили в масовите училища, а те лаф не знаят на български. Пък диктовка трябваше да пишат. Сега като е само текст за редактиране, ще му се подскаже каква буква да поправи. По- лесно за изпълнение на НВО. Ще отчетат резултати като на успяващи. Всичко за тях...

Откажи
Не е важно
преди 1 седмица

На МОН-човците всяка заповед е предпоследна. След 3-4 ракии ще им дойде друга тъпа идея и ще има друга заповед. Те така си работят - "на парче", на "тука има - тука нЕма" :( :( :(

Откажи