Учители и родители призоваха МОН! Ключово решение за учениците

Ще отпаднат ли Националното външно оценяване

Учители и родители призоваха МОН! Ключово решение за учениците | StandartNews.com

Недоволство от страна на учители и родители доведе до искането на отмяна на Националното външно оценяване след 4-ти и 10-и клас.
 

Причината - резултатите от изпитите са без значение за кандидатстването, което внася излишен стрес за учениците. Министерството на образованието и науката обаче не подкрепя тази теза.

Образователното ведомство смята, че тези изпити са важни именно заради това, че са външно оценяване - показват безпристрастно нивото на усвоени знания и по този начин се прави оценка на учебните планове и анализ къде се затрудняват учениците. Директори на училища подкрепят това. Учителски синдикати обаче са против заради административната тежест и излишното натоварване на децата. Родители виждат изпитите като ненужен стрес за цялото семейство, който не води до подобряване на образователната система.

Синдикат „Образование” поне за десети път прави това предложение за премахване на НВО в 4 и 10 клас. Педагогическата логика отсъства тук, защото няма никакво значение дали даден ученик ще издържи с определени резултати”, коментира Юлиян Петров от Синдикат „Образование”.

“Не така смята директорът на 51-во училище в София. „Аз намирам педагогическа логика. По този начин всеки учител може да свери постиженията на своите ученици спрямо държавните стандарти. Няма как една образователна система да няма обратна връзка и да се развива”, посочи Асен Александров.

Образователното министерство също вижда тези изпити като оценка не на децата, а на системата. „Оценките и изводите за постиженията и дефицитите в обучението са ориентир за подобряване на цялостната работа на училищния екип”, заявяват в позиция от МОН.

И докато възрастните спорят, четвъртокласниците стягат раници за тежката година, която им предстои. „Може би не трябва да отпада, но все пак трябва да се направи малко по-лесен, защото съм чувал, че е труден. И да се увеличи времето”, смята ученикът Даниел.

Майката на момчето е на мнение, че изпитът внася излишен стрес. „Води до стрес първо сред учителите, които цяла година упражняват с децата решаването на тестове за определено време и за определени точки. От друга страна - върху родителите, които трябва да мислят дали децата трябва да ходят на частни уроци, а това е абсолютно е излишно”, обясни Валентина Стоева.

„Може би родителите не искат да разберат, че тяхното дете не е най-доброто в класа”, заяви Александров.

„Контролираният стрес е нещо много важно, той е мотивация за успех. Когато обаче е безсмислен, нещата преливат чашата. Понякога има и амбициозни родители, които пресоляват нещата”, счита Юлиян Петров.

Докато отмяната на тези изпити все още е само в полето на споровете, Даниел има съвет: „Винаги може да го научиш и един изпит не е толкова голямо нещо”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
14 Коментара
Li P
преди 3 седмици

Ако отмените тези стресиращи изпити ще баде много добре

Откажи
Мечешка услуга
преди 1 седмица

Учениците не учат масово!Едва 3 процента са отговорни.Ако го оставят без проверки през годините,в 12 клас няма да могат да четат.Те и сега не могат.Медицината взима оценката по БЕЛ,защото студентите не могат да си учат лекциите.

Откажи
Бенцон
преди 3 седмици

Категорично излишно и нездравословно и здравотворно! Начин за полезност е въвеждане повсеместно на задължителни часове по етика, естетика, вероучение, по законите на живота в смисъл увод в житейските постулати, представени адаптирани към всяка ученическа възраст! Останалото е чиста ...клоунада!!!

Откажи
Да,бе,да!
преди 1 седмица

Учениците не учат масово!Едва 3 процента са отговорни.Ако го оставят без проверки през годините,в 12 клас няма да могат да четат.Те и сега не могат.Медицината взима оценката по БЕЛ,защото студентите не могат да си учат лекциите.

Откажи
Тони
преди 1 седмица

Съгласен!

Откажи
Отврат
преди 3 седмици

Да се премахнат. Прави се за да се ходи на частни уроци още от 3-ти клас.

Откажи
Александрова
преди 3 седмици

Учител съм. Тези изпити/ 10 клас/ стресират само учителите. По- голяма част от учениците изобщо не се вълнуват, защото разбират безмислието им. Преподавам в езикова гимназия.

Откажи
Как четат и говорят учениците Ви?
преди 1 седмица

Явно сте безотговорен учител?!Учениците не могат самостоятелно да създават аргументативен текст.И вместо да се понаучат,Вие предпочитате да не видят истината в очите.Готови за миене на чинии и бране на ягоди.

Откажи
Денис
преди 2 седмици

Да се махат матурите за 10 клас няма никъв смисъл от тях

Откажи
Айнщайн
преди 1 седмица

Да множим дебилите!Що да учат,тъпоумници трябват!

Откажи
Байсе
преди 2 седмици

Въобще няма смисъл от тези изпити,излишен стрес за ученици и родители!

Откажи
Без стрес,погледни си името!
преди 1 седмица

Толкова без стрес,форматирани глупа@ци!Байсе!

Откажи
Пипи
преди 2 седмици

Никой не се интересува от тези резултати. Това, че се прави с цел да се наблегне върху незнанието на учениците не е вярно. Материята е много. Преподава се бързо и никой учител не се интересува дали учениците са разбрали нещо. Точно затова се налага да се плаща на частни учители. Има много бедни хора, които са готови да теглят заеми за да плащат и всичко това заради това че на група,,, умници" от МОН така им е хрумнало. Гаврят се и с децата с учители и с родители.

Откажи
Ха,ха!
преди 1 седмица

Толкова деца учат съзнателно и нямат нужда от уроци.Тези проверки са ,за да се накарат кифлите да учат редовно,а не цял ден у Мола и чалга.

Откажи