Училище забрани мобилните телефони. Как го приеха родителите

Има промяна у децата

Училище забрани мобилните телефони. Как го приеха родителите | StandartNews.com

С решение на педагогическия съвет мобилните телефони бяха забранени в средно училище "Св. св. Кирил и Методий" в град Добрич още от миналата учебна 2023/2024 г. Забраната е за всички ученици от 1 до 12 клас.

"В началото на всеки учебен ден те оставят мобилните си телефони в специално създадени за целта кутии, където устройствата се съхраняват, а след края на учебните занятия учениците си ги вземат обратно", каза зам.- директорът на учебното заведение Станислав Полименов. Той припомни, че Законът за училищното и предучилищното образование в България не вменява забрана за мобилните телефони, но дава възможност на всяко училище да реши какви мерки ще приложи.

Родителите на децата в начален етап са приели забраната за мобилни телефони в училище без проблеми. Единични случаи на недоволство е имало първоначално от родителите на по-големите ученици.

Учениците също не са приели еднозначно въведената през миналата учебна година забрана за телефоните. Недоволни от промяната е имало сред малка част от учениците в горните гласове.

Ръководството на училището смята да продължи практиката със забраната на мобилните телефони в училище и през тази учебна година.

"Резултатът от тази мярка е, че в междучасията децата започнаха да си говорят. Определено има ефект върху подобряване на социалните им контакти", обясни зам.-директорът. Освен това учениците имат възможност да се съсредоточат по-добре върху учебния процес и при голяма част от тях се е повишило и качеството на работата им по време на учебните занятия, категоричен е Полименов.

Той счита, че положителният ефект от подобни ограничения за използването на мобилните телефони би бил много по-голям и по-добре приет от ученици и родители, ако са регламентирани на национално ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай