Стопанският факултет на СУ организира кръгла маса

Събитието цели да събере водещи експерти, които да обсъдят необходимите усилия

Стопанският факултет на СУ организира кръгла маса | StandartNews.com

Стопанският факултет към Софийски университет чрез новосъздадената си научна лаборатория Net-Zero Lab@FEBA организира кръгла маса на тема „Пътят през енергийната криза: реакцията на България спрямо нарастващите цени и перспективи за новия дизайн на пазара на електроенергия на ЕС“.

Събитието цели да събере водещи експерти, които да обсъдят необходимите усилия за усъвършенстване на енергийния пазар на ЕС, както и да споделят своите анализи относно уроците, извлечени от скока на цените на енергийните пазари през последните две години.

Специален гост на събитието ще бъде г-н Килиан О'Донохю, директор Дирекция Политики в Eurelectric – организацията, която представлява общите интереси на европейската електроенергийна индустрия със своите над 3500 члена от 32 държави. 

По време на събитието ще бъде представен и специализирания доклад „Пътят през енергийната криза: реакцията на България спрямо нарастващите цени и перспективите за новия дизайн на пазара на електроенергия на ЕС“. През последните няколко години безпрецедентни глобални предизвикателства значително засегнаха енергийния сектор. Докато Европейският съюз се възстановяваше от глобалната пандемия, той се сблъска с нова криза:
рязко покачване на цените на енергията. Тя засегна и България, като доведе от четири до пет пъти по-висока инфлация, предизвикана от рязкото покачване на цените на суровините, въпреки широките компенсаторни мерки.

Кръглата маса ще се проведе на 21 юни 2024 г. от 10:00 до 11:30 ч. в хотел „Милениум“, гр. София и онлайн.

Net-Zero Lab@FEBA е новосъздадено изследователско звено в рамките на Стопанския факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Основната му цел е да предостави практически приложими знания за това как ефективно да се превърнат целите за климатична неутралност в конкретни действия, стимулиращи основаната на доказателства и справедливост, устойчива трансформация в България и региона. Центърът е специализиран в
провеждането на технико-икономически изследвания, разработването на инструменти за подпомагане на вземането на решения, като регионални технологични пътни карти, индекси и оценъчни карти, предназначени да подпомогнат прехода към устойчивост и измерването на въглеродния отпечатък. Екипът се стреми да адресира призива на академичната общност - да бъдат привнесени новаторски подходи и познания от хуманитарните науки в изследванията на енергийния преход.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай