Шефката на ректорите разкри защо продължава протестът на вузовете

Според нея трябва политика за връзката между образование и бизнес

Шефката на ректорите разкри защо продължава протестът на вузовете | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Липсва дългосрочна целеположена политика във висшето образование у нас. Освен това няма приемственост и със смяната на един министър всичко започва отначало. Затова днес протестът на университетите продължава. Това обяви пред Нова телевизия проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите и ръководител на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

„Днес е ден на затворените врати на много от университетите в страната. Затварят врати не толкова заради възнагражденията, а заради политиката, която се води във висшето образование през последните 3 години”, каза проф. Темелкова.

„Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика, която да знае къде иска да отведе българското висше образование. Отдавна липсва и приемственост между министерските екипи. Със смяната на един министър всичко започва отначало. Няма ги приоритетите, които трябва да се постигат. Стратегия има, но тя трябва да бъде материализирана в подходящо законодателство, да има и приемственост в него”, заяви още тя.

Даде и примери. Според нея трябва политика за връзката между образование и бизнес. „Много е трудно да привлечеш експерти от практиката в реалното обучение. Бюджетите позволяват изплащането на символични възнаграждения, а един експерт, например от IT сектора, работи за близо 10 000 лева месечно. Много е трудно”, посочи проф. Темелкова.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Кабинетът даде 80 млн. лв. на вузовете, протест обаче ще има

Тя обясни, че няма връзка между обучението и практиката. „Няма опция университетите да създават съвместни търговски дружества с фирмите, за да затворят цикъла – наука, образование, практика. Няма го стимулът за фирмите”, коментира тя.

„Този протест не е за заплати, а за политики, от които зависят висшето образование и бъдещето на нацията”, каза проф. Темелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай