Революция в образованието. Изцяло нови учебни програми

Министър Галин Цоков каза каква е целта

Революция в образованието. Изцяло нови учебни програми | StandartNews.com

Източник: Министерство на образованието и науката

Революция в образованието. Изцяло нови учебни програми готви МОН.

Работна група от учители, директори, университетски преподаватели, експерти от МОН и представители на работодателските организации в системата на образованието разработва визия за нов тип учебни програми. 

Те са насочени към изграждане на компетентности и умения за живота сред учениците, съобщиха от ресорното ведомство. 

Първото заседание на групата беше открито от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, а целта е да се положи началото на концептуална промяна в системата. Той заяви, че е необходимо да преструктурират програмите на базата на определени принципи, за да ги направят по-адаптивни. По думите му в дългосрочен план това ще повиши не само представянето на българските ученици на изследвания от типа на PISA, но и ще ги подготви много по-добре за живота и за реализацията им на пазара на труда.

„Това ще е дълъг процес, който трябва да се основава на традициите в българската система. Затова и първата ни задача е да се изготви документ, който описва структурата и принципите, на които ще са конструирани новите учебни програми. Целта е те да бъдат основа на едно по-практично образование, насочено към постигане на цели за изграждане на умения, а не само за възпроизвеждане на знания“, посочи Цоков. По думите му целта е и те да отговарят на съвременните изисквания и да допринасят за задържането на човешкия капитал в България.

Част от текстовете, които бъдат представени като визия, ще могат да влязат и като промени в Закона за предучилищното и училищно образование, но след преминаване през максимално широко обществено обсъждане. За разработването на концепцията може да се използва и външна техническа помощ от Европейската комисия, стана ясно по време на заседанието.

Председател на работната група е заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова, а в първото ѝ заседание участие взе и заместник-министър Наталия Митева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
cyandelia
преди 7 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи
Гост
преди 7 месеца

Хвърлени пари на вятъра ще са поредните промени. Ден до пладне. Някои се взеха пак насериозно. Литнаха по PISA, без да си дават сметка за елементаризма и тъпотиите в образователната система на евроатлантическите джендърски ценности. Юруш да сме като тях. Науката се усвоява с четене и познание, почиващо на изпитан във времето опит, на дългогодишни изследвания и открития. Всеки Сульо и Пульо щял да показва лични качества и трупа лични заслуги и умения ...Образованието е консервативна система. От разбутване на утвърдени методи и прийоми, от писане на натруфени учебници и помагала, отучиха децата да се стремят към знания. Сега нов номер с учебните програми, за да прокарат мераците на тагаренковци под диктат на посолството. Като паметника на съветската армия ....да го ремонтират, че бил опасен, го срутиха. Опасни хора се навъртяха да ни объркват живота. И вузовете ще приютят куцо и сакато, без изпити, без такси...прогрес на простотията

Откажи
Вие
преди 7 месеца

Тотално се спаткясахте с този ЕС!!! Този натиск и промяна идва от там!ЕС ВСЯЧЕСКИ СЕ ОПИТВА ДА ДЕЗИНФОРМИРА И ЗАТРИЕ НАРОДА НИ!!! ИМА ЛИ ОЩЕ МАЙМУНИ ДА ИМ ВЯРВАТ,ВЪН НА ПРОТЕСТИ И ДА СИ ВЗЕМЕМ ЗЪРЖАВАТА ОТ ТАЗИ ЕСГЕЙСКА ВЛАСТ!!!

Откажи
Не регистриран
преди 7 месеца

Всичко е ясно.Ще опрастят учебните занятия ,че до 7 клас ще учат че небето е синьо поне за сега че морето е синьо тревата е зелена....А сигурно ще махнат всичко свързано с историята ,за самоопределение,освобождението. За това ли ще се трие Русия от учебният материал,аз съм българче?На тяхно място ще се пръкнат джендър движения Нато,Брюксел,зелена зделка..

Откажи
Анонимна и възмутена
преди 7 месеца

Научи българския език и тогава коментирай небивалици, другарю!

Откажи