Революция с учебниците. Всички родители доволни

МОН взе специално решение

Революция с учебниците. Всички родители доволни | StandartNews.com

Революция с учебниците прави МОН тази година. Безплатни учебници от тази учебна година ще има и за гимназистите от 8. до 12. клас. "Срокът на доставяне на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти в детските градини и училищата - държавни, общински и частни, вкл. учебници за учениците, обучаващи се в Европейските училища, е до 10 септември 2024 г.", посочват от просветното министерство по повод наближаването на новата учебна 2024/25 г.

Досега безплатни бяха учебниците от 1. до 7. клас. С промени в училищния закон право на безплатни учебници имат и гимназистите от 8. до 12. клас. За безвъзмездно ползване на тях ще се предоставят учебници по всички общообразователни учебни предмети, както и по религия, майчин език и хореография. В тях се включват също така и учебниците по чужд език. В края на година те ще се връщат от учениците, като книгите ще се ползват общо 3 г. Очакванията са от безплатните учебници да се възползват около 303 000 ученици от 8. до 12. клас.

За учениците от профилираната и професионалната подготовка, която е в 11. и 12. клас, няма да има безплатни учебници. Те ще продължат да се закупуват от семействата, тъй като в някои професионални паралелки няма учебници по голяма част от предметите, които се изучават.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Не е важно
преди 1 седмица

Възникна у мен един такъв въпрос: ЗАЩО НЯМА учебници по всички профилиращи предмети и учебните предмети по професионална подготовка, а има само по някои? Нали уж се прави всичко възможно за повишаване на качеството на образованието? Смешницииииии...

Откажи