Правят по-трудно влизането на студенти в специалност медицина

Получената оценка по БЕЛ е показателна за грамотността на кандидата

Правят по-трудно влизането на студенти в специалност медицина | StandartNews.com

Източник: БГНЕС, архив

Постигнатата оценка от матурата по български език и литература да бъде включена в бала за прием на студенти по специалностите медицина, дентална медицина и фармация. Това предлага здравно министерство с промени в наредбите за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по въпросните специалности, пише "Сега".

С редакциите се завишават и изискванията към кандидат-студентите - конкурсните изпити по биология и химия, които те държат в различните медицински университети, вече няма да са само върху съдържанието от общообразователната подготовка по тези предмети (8-10 клас), но и върху уроците, изучавани в профилирана подготовка (11 и 12 клас), която е на доста по-високо ниво.

В момента състезателният бал за медицина, фармация и дентална медицина се образува от утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценките (взети веднъж) по биология и по химия от общообразователната подготовка за първи гимназиален етап (8-10 клас). Това положение бе въведено с промени в наредбата от януари 2024 г., когато от бала бе премахната оценката от матурата по български език (тогава и оценките по биология и химия от дипломата за средно образование престанаха да бъдат балообразуващи, тъй като заради профилирането в 11 и 12 клас вече не всички ученици изучават тези предмети).

Поправките обаче явно са отчетени като неудачни, тъй като редица университети са настояли в бала да се върне оценката от матурата по български език, става ясно от мотивите към промените. Освен МОН вносители на това предложение са Сдружението на медицинските университети в България, включващо МУ-София, МУ-Варна, МУ-Пловдив и МУ-Плевен), Софийският университет, Тракийският университет - Стара Загора и Университет "Проф. Асен Златаров" - Бургас. Оттам са изтъкнали, че държавният зрелостен изпит по български е задължителен за всички зрелостници, полага се върху еднакъв за всички материал, при равни условия, което осигурява равнопоставеност. Освен това оценката от този изпит участва в балообразуването по много от специалностите във висшите училища, в т.ч. и по специалности от регулираните професии.

"Получената оценка по БЕЛ е показателна за грамотността на кандидата, но от друга страна тя влиза с малка тежест в общия бал, като основният акцент при балообразуването е върху оценка на познанията по биология и химия от кандидат-студентските изпити, които се утрояват", мотивират се те. Допълват още, че настоящите разпоредби възпрепятстват и приема на чуждестранни студенти, завършили в чужбина български ученици, както и кандидати, завършили средното си образование преди 2022 г., тъй като те нямат оценки от общообразователна подготовка на първи гимназиален етап.

По тези причини новото предложение за състезателния бал за медицина е той да се образува от "утроените оценки от конкурсните изпити по биология и по химия и оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература". Когато такава оценка липсва, балообразуваща ще е оценката по български език и литература от дипломата за средно образование или "оценката от дипломата за средно образование по официалния език на държавата, в която е завършено средното образование".

По-труден вход в медицински университет

С промените се затягат и изискванията към кандидат-студентите по медицина, дентална медицина и фармация, които вече ще трябва да полагат изпити на по-високо ниво. Според последните промени от януари т.г. учебното съдържание за конкурсните изпити трябва да е върху общообразователна подготовка по биология и химия, като е регламентирано, че това ще влезе в сила от учебната 2025/26 г.

От МЗ обаче смятат, че е необходимо в учебното съдържание за приемните изпити по биология и химия да бъде включен материалът и от профилиращата подготовка по двата предмета. Причината е, че нивото на знания на младежите и познавателните равнища на изучаване на основните понятия по биология и химия са ниски, което води до затруднения при изучаване на част от предметите в медицинското образование.

"Ако конкурсните изпити за трите специалности останат само върху материала по биология и химия  от 8-10. клас, това ще доведе до значително понижаване на нивата на знания, умения и компетентности на новоприетите студенти, до значителни разлики в нивата на теоретична подготовка на новоприетите студенти, което ще затрудни екипната работа помежду им, както и до значителни затруднения при усвояване на новия материал по двата предмета в медицинските университети", аргументират се вносителите.

В такъв случай ще се наложи включване на значителен брой допълнителни учебни часове по биология и химия в медицинските университети (минимум по 60 учебни часа за всяка дисциплина преди същинското обучение по тези предмети в първи курс), което допълнително ще натовари програмата на новоприетите студенти, казват те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
6 Коментара
Ралица
преди 1 месец

Трябва да бъде най- най-трудно!!! Не е за всяка уста медицината ! Сега да те е страх да попаднеш на млад лекар,нищо не знаят ,но с огромно самочувствие на всезнайковци,а били завършили с отличен,хахаха Знаем ги отличниците! Пази боже!!!

Откажи
Fifi
преди 1 месец

Правилно. Отиваш на лекар а той ти говори развален български. Е как ги изкара тези 7 години. Учител по български проверява грешно домашните на децата как е завършил?

Откажи
Боби
преди 1 месец

По страшно е че ще лекуват хора

Откажи
Дони
преди 1 месец

В България човешкият живот не се цени и това е видимо от всички .Няма доживотна присъда за убийство.Няма осъден лекар за нехайно отношение към пациента, довело до смъртта му.В този ред на мисли, може би затова изискванията за висшето медицинско образование у нас не са на необходимата висота.

Откажи
ИМИ
преди 1 месец

Чудя се защо не допуснахте за публикуване коментара ми, който е уточняващ. МУ вече приемат студенти точно по механизма за балообразуване, който се предлага за нормативно утвърждаване. Можете да проверите на сайтовете на МУ. Балът на приетите и записани студенти за уч. 2024 - 2025 г. (през юли 2024 г.) е образуван точно по този начин: оценка от ДЗИ по БЕЛ + утроена оценка от изпита по биология + утроена оценка от изпита по химия, като в конспектите е включен и материалът от профилиращата подготовка в 11 и 12 клас.

Откажи
Еми
преди 1 месец

И аз се чудя докога в интернет пространството ще се върти тази информация, че ще приемат нещо, което вече е действащо. Освен това без допълнителна подготовка от курсове и частни уроци много трудно се получават високи оценки, които обаче не са никаква гаранция за трайни знания. Нещо наизустено там да се изкара високата оценка и да се влезе в университета, а после не се знае колко качествени лекари ще станат.

Откажи