Как протече първата Международна AI олимпиада в Бургас?

България стана домакин и постави началото на първата Международна AI олимпиада

Как протече първата Международна AI олимпиада в Бургас? | StandartNews.com

Как се подготвяш за олимпиада по предмет, който не се преподава в училище? На този въпрос отговарят Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков – ръководители на двата български олимпийски отбора по изкуствен интелект. Родните олимпийци се изправиха срещу близо 200 състезатели от 6 континента в първата Международна AI олимпиада в света, която се проведе в Бургас. Двата български отбора завоюваха два бронзови медала от научния кръг и златна награда в практическия. Единият отбор, съставен от Делян Христов, Калина Иванова, Стоян Ганчев и Велислав Джелепов, взе бронзов медал в теоретичната част на състезанието. Същото отличие взе и другият, в който участваха Ванеса Калинкова, Деян Хаджи-Манич, Елица Башева и Делян Бойчев, а те получиха и златна награда в практическата надпревара. 

Пътят на младите гимназисти до олимпиада със сигурност е бил предизвикателен и интересен както за тях, така и за техните ръководители – Йоан Саламбашев и Радостин Чолаков. Те имаха нелеката задача да подготвят състезателите за олимпиада, която не се е провеждала досега и то по предмет, който не се преподава в училище. 

Трябваше да бъдем много креативни с подготовката. Да търсим сами ресурси, да си измисляме задачи, да каним преподаватели. Това е сфера, която се променя изключително бързо и подготовката е нещо, което трябва да си измислиш сам“, сподели Йоан Саламбашев в интервю пред Actualno.

Така той и Радостин Чолаков се заемат с онлайн подготовка през месец юни, а после организират 5-дневен курс в София Тех Парк, по време на който отборите черпят знания от лектори от Станфорд, Софийския и Масачузетския технологичен университет. Младежите решаваха най-различни задачи от сутрин до вечер, за да се подготвят за двата кръга на състезанието – научен и практически.

В първия научен кръг те разработваха нови AI модели и решаваха проблеми, които имитират реални научни изследвания, а в практическата част използваха инструмента Natural Frames, за да създадат обложка и видеоклип на сингъла „Любов“ на Мария Илиева, която беше почетен гост на Олимпиадата. 

По време на самото състезание отборите бяха разположени в 40 различни стаи в две училища и разчитаха на стабилната и високоскоростна 5G мрежа на Vivacom. Телекомът осигури както неограничена свързаност, необходима за разработването и усъвършенстването на иновациите в областта на изкуствения интелект, така и финансова подкрепа в размер на 10 000 лв. за реализиране на събитието. А най-добре представилите се ученици, получиха актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. 

Така, България стана домакин и постави началото на първата Международна AI олимпиада. От тази година нататък млади състезатели ще демонстрират своите знания и умения в сферата, ще тестват и усъвършенстват технологиите на бъдещето и ще правят невъзможното възможно с помощта на изкуствен интелект. 

Целия материал можете да видите ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай