Голямата мистерия с Брендо. Разкриха ли я?

Бойко Рашков обясни как самолетът преминал през половин Европа

Голямата мистерия с Брендо. Разкриха ли я? | StandartNews.com

Всички бивши летища у нас, включително и това край кърджалийския квартал „Гледка“, са били проверени от полицията, за да се изясни дали е възможно там да е кацнал онзи малък самолет преди 2 години с „кокаиновия крал“ Брендо, научи 24rodopi.com.

Издирваният с червена бюлетина „кокаинов крал“ Евелин Банев-Брендо, който наскоро се предаде в Софийския затвор и предизвика вълна от смут как е преминал границата, всъщност кацнал в България преди две години.

Връщайки назад събитията, службите установиха, че Брендо пристигнал в страната с малък самолет модел „Пайпър“, който прелетял незаконно над четири НАТО-вски държави и се приземил на 08.06.2022 г. на нефункциониращо летище в България, по време на управлението на правителството на Кирил Петков.

Тогава инцидентът предизвика тревога в военновъздушните сили и ПВО системи на Унгария, Румъния и България, но всички опити на НАТО-вските изтребители да установят контакт с него бяха неуспешни.

В 19:09 ч. двуместният самолет-нарушител влезе в българското въздушно пространство и в 21:30 ч. кацна на изоставена писта на летището в село Буховци, Търговищко, припомня „Епицентър“. Според местните жители, които го разгледали на следващия ден, върху корпуса на самолета имало работеща малка видеокамера.

Преди да кацне в Буховци, самолетът се приземил за кратко на пистата на бившето гражданско летище край видинското село Иново, където по неофициална информация заредил гориво от туби. Пилотът успял да излети преди полицията, водена от тогавашния вътрешен министър Бойко Рашков, да го достигне.

Самолетът бил прехванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските ВВС. След това бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а после от два самолета F-16 на румънските ВВС, също излетели от същата база.

По време на целия полет, самолетът не реагирал на радиосъобщенията и визуалните сигнали.

Около 19:00 ч. самолетът навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути в района между Дробета Турну Северин и Корбово, а в 19:09 ч. влязъл в българското въздушно пространство.

На следващия ден вътрешният министър Бойко Рашков обясни как самолетът преминал през половин Европа – излетял от Литва, минал през Полша, кацнал в Словакия, продължил през Унгария и се приземил благополучно в България. Каква е целта и кои са тези лица – Рашков не можа да обясни, както и назначеното разследване не разкри подробности.

Оказа се, че литовецът Брониус Заронскис продал самолета на украинци седмица преди полета до България. Рашков отказа да коментира лицата, пътуващи в самолета, за да спази „процесуална дисциплина“.

Днес вече е ясно, че именно с този самолет Евелин Банев-Брендо е прелетял под носа на НАТО и кацнал в охраняваната от МВР нива край Търговище.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Авиаторът
преди 6 часа

А нещо за ядрената глава на борда на самолета?

Откажи