Защо отслабването не работи еднакво за всички

За някои хора отслабването може да бъде бавно и трудно

Защо отслабването не работи еднакво за всички | StandartNews.com

Отслабването е тема, която вълнува много голяма част от населението. Начина по който живеем в последните десетилетия пряко влияе върху килограмите и общото ни здравословно състояние. Фактори като бързото хранене, липсата на движение, стреса и напрежението, са причина все повече хора да страдат от наднормено тегло.

Въпреки че всички сме наясно с основните решения на проблема – правилно хранене и редовни физически упражнения, резултатите са различни при всеки отделен организъм. Без значение дали търсите подходящата диета при висок холестерол, или следвате програмите за отслабване нашумели напоследък, резултатът не е гарантиран, ако нямате правилен подход.

Ако търсите начин, по който да отслабнете трайно, без чувство на глад и изтощение, в Lucky Fit ще откриете специализирани, индивидуални програми, които ще ви помогнат. В следващите редове ще ви дадем повече информация за това как работи отслабването и как да постигнете и задържите желаните килограми бързо и без йо-йо ефект.

Генетиката и нейното влияние върху отслабването

Важен фактор при отслабването и това как тялото ни реагира на диетите е генетиката. Всеки организъм е уникален и гените, които носи влияят пряко на метаболизма, способността на тялото да съхранява и преработва мазнините и начина, по който преобразува хранителните вещества.

За някои хора отслабването може да бъде бавно и трудно, докато при други, то не изисква кой знае какви усилия и време. Основната причина за това е метаболизма. Хората с по-бърз метаболизъм изгарят мазнините и свалят килограмите много по-бързо и лесно от хората с по-бавен метаболизъм.

Добрата новина тук е, че дори да сте генетично предразположени към бавен метаболизъм, можете да го забързате по естествен и лесен начин. С честа и постоянна физическа активност.

Доказано е, че честите тренировки забързват метаболизма и ви помагат да постигнете желаните резултати и много по-добро здравословно и физическо състояние. На сайта на Lucky Fit ще откриете още много полезна информация по темата, както и специализирани програми.

Здравословни състояния, които затрудняват загубата на тегло

Загубата на тегло е предизвикателство за всеки. Нужно е да промените коренно навиците си, рутината си и хранителния си режим, за да успеете да постигнете трайни резултати. Освен това, някои хора имат и определени здравословни състояния, които допълнително затрудняват процеса.

Ето някои от най-често срещаните здравословни проблеми, които пречат на отслабването:

  • Хормонални проблеми – Това е една от основните причини, поради които хората изпитват затруднения със загубата на тегло. Състояния като хипотиреоидизъм, което е заболяване, свързано с понижена функция на щитовидната жлеза, забавят метаболизма и намалят способността на тялото да изгаря калории.
  • Инсулинова резистентност – Това е друг фактор, който усложнява процеса на загуба на тегло. Състоянието се характеризира с намалена чувствителност на клетките към инсулин, което води до повишени нива на кръвната захар и трудно изгаряне на мазнини.
  • Висок холестерол – На хората с висок холестерол се препоръчва да пазят стриктна диета, с ограничен прием на наситени мазнини и захари. Спазването на такъв режим не само помага да се постигне здравословно тегло, но и понижава рисковете, до които води високия холестерол.

Ако страдате от някое от гореизброените състояния, трябва да следвате индивидуалните хранителни режими, които лекарите и специалистите предписват при диагностицирането им.

Психологическите аспекти на отслабването

Процесът на отслабване не е свързан само с физически усилия. За да постигнете трайни резултати ви е нужна правилна нагласа и психологическа подготовка. Вътрешната мотивация, емоционалното ви състояние и дисциплината са основни фактори за успех.

Емоционалното хранене например е изключително срещано явление и една от основните причини за натрупване на излишни килограми. Масово, хората се обръщат към храната, като начин да се справят със стрес, тревожност, или депресия.

Освен емоционалното хранене, важен е и вътрешния диалог, който водите със себе си. Ако започвате хранителния си режим с негативни очаквания, или съмнение в себе си, шансовете ви да доведете до край започнатото са минимални.

Не на последно място, подкрепата от близки и приятели е изключително важен фактор за успех. Те могат да ви дадат нужната мотивация, когато не можете да достигнете сами до нея и да ви помагат да продължите, дори когато ви е трудно.

Източник на изображение: FreePik.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай