Виден наш кардиолог даде важни съвети за високото кръвно

При високо кръвно налягане първо трябва да сменим начина си на живот

Виден наш кардиолог даде важни съвети за високото кръвно | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Един от най-големите страхове на българина, страдащ от проблеми с кръвното налягане, е да не му се изравят горната и долната стойност при измерване. Този страх обаче е неоснователен. Това обясни пред Нова телевизия кардиологът проф. Сотир Марчев.

„На практика колкото разликата между горното и долното е по-ниска, толкова късащата сила на пулсовата вълна е по-малка и е по-добре, но хора казват: "Аз се чувствам зле, защото съм изравнил стойностите." Ама той например има артериално налягане 110 на 130, то той е зле не защото разликата е малка, а защото долната граница е висока. Друг казва: „Аз съм зле, защото съм изравнил стойностите на кръвното – те са 90 на 80. Казвам: „Ти си зле, не защото разликата е малка, а защото си свалил много кръвното." Така че, колкото разликата е по-малка, толкова по-дълги години животни ни остават. По-голямата разлика е по-лошото нещо", подчерта специалистът.

Горната стойност е по времето, в която сърцето удари, а долната се поддържа от тонуса на съдовете, посочи професорът. Той напомни, че със старостта и промените на кръвоносните съдовете те по-трудно поддържат долната стойност в рамките на 140 на 90 и пулса между 50 и 100. Ако пулсът ви между 50 и 100 и ви прилошее, значи прилошаването ви не е от кръвното, успокои кардиологът.

„При високо кръвно налягане първо трябва да сменим начина си на живот – да употребяваме по-малко сол, повече плодове и зеленчуци. Трябва да се движим повече. Ако това не помогне, тогава се обръщаме към лекар”, каза още проф. Сотир Марчев.

По думите му ниското кръвно налягане пък увеличава продължителността на живота. Ако то ни пречи, избягваме резки движения и пием повече течности.

На въпрос шоколадови бонбони и бутилка алкохол ли са най-добрият подарък, който можем да поднесем на лекар, той отговори, че книгата е най-удачна. Проф. Марчев уточни, че е хубаво тя да бъде подписана от името на благодарния пациент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай