Тумор с огромни размери отстраниха в УМБАЛ „Софиямед“

Тумор с огромни размери отстраниха в УМБАЛ „Софиямед“ | StandartNews.com

Почти 30 сантиметров доброкачествен тумор беше отстранен оперативно от коремната кухина на 50 годишна жена. Операцията беше извършена от лекари от УМБАЛ ‘‘Софиямед‘‘– началникът на отделението по акушерство и гинекология д-р Йован Даскалов и д-р Теодора Берова. Туморното образувание с рекордни размери заема цялата коремна кухина, достигайки до диафрагмата и притиска жизненоважни органи по съседство.

Пациентката посещава лекар по повод болка и тежест в корема, бързо нарастване на коремната обиколка и загуба на тегло. Бива насочена за провеждане на компютърна томография (скенер) на корем и малък таз. След извършване на изследването се установява кистична формация с най-вероятен произход – десен яйчник, налагаща оперативно отстраняване от лекар акушер-гинеколог. Още на следващия ден е хоспитализирана в Отделението по акушерство и гинекология на лечебното заведение, където е оперирана.

„Извършихме всички допълнителни изследвания и два дни след поставянето на диагнозата извършихме успешно операцията по премахването на туморната формация. Пациентката се чувстваше добре още на първия ден. Този завършек е успешен благодарение на отличната колаборация и бързо реагиране на всички специалисти от лечебното заведение, които имат своя принос към този случай“, коментира д-р Йован Даскалов, началник на Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“.

Специалистът обръща внимание на важността от провеждането на редовни профилактични прегледи поне веднъж в годината и съветва дори и без симптоми дамите да посещават акушер-гинеколога си за навременна диагностика.

„Тумори с подобни размери са рядкост, но за да не бъдат допускани и да не се стига до усложнения, е нужно своевременен преглед при специалист. Това е гаранция за успешния и ефективен изход от лечението. Съществено предимство на редовната профилактика е именно ранната диагностика на заболяването, което води до по-бързо излекуване и приложението, ако е възможно, на по-щадящи оперативни методи“, казва още д-р Даскалов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай