Те са едни от нас, да им подадем ръка

Изложба представя "Различните деца на България"

Те са едни от нас,  да им подадем ръка | StandartNews.com

Все още доста училища не са пригодени за инвалидни колички , а това е много сериозен проблем, каза Анна Йончева, автор на проекта "Различните деца на България" 
 

 

- Г-жо Йончева, как се появи идеята за създаване на изложбата "Да се запознаем с "различните" деца на България", която ще се ще бъде открита на 14 септември 2024 г. от 11:00  ч. в Южния парк, зад музея „Земята и хората“.

- Идеята е отдадва. Проектът, който създадох преди 5 години, се казва "Различните деца на България". Аз снимам, показвам, разказвам историите на деца със специални потребности с идеята да ги направя малко по-видими за обществото. Преди две години издадох книга, която също носи найменованието на  изложбата. Нея я разпространяваме напълно безплатно в училища и детски градини. Канят ни, водим дискусии с децата по тази тема и всъщност изложбата е продължение на книгата. 

- Каква е целта на изложбата?

- Главаната цел е да бъде на детски площадки. Също така каним училища да се включат като приемат изложбата, да покажат на децата, да говорят с родителите по тази тема. В изложбата са включени 28 деца с различни състояния - с аутизъм , със Синдром на Даун, детска церебрална  парализа. Това са състояния, които все повече се срещат в училищата. Опитали сме се в края на всяко едно представяне на съответното състояние да обясним, какво представялява то и се надяваме децата да проявят интерес и да питат. Когато децата са запознати със състоянието на останалите, те не се страхуват да комуникират с тях.

- От какво имат нужда тези деца. Как обществото и държавата да им помогне?

- Те, като всяко едно дете, искат да бъдат приемани, разбрани, да имат приятели, да имат възможност да осъществяват мечтите си.  Най-важното за семейставата, където има деца в инвалидни колички, е достъпната среда. За съжаляние все още доста училища не са пригодени за инвалидни колички, а това е много сериозен проблем. Като цяло приобщаващото ни образование не е това, което трябва да бъде

- Според вас има ли достатъчно информация, с която обществото да се запознае с нуждите и проблемите "на различните деца"?

- Вече има информация навсякъде, въпрос на желание е и децата да не се страхуват, защото това е много водещо при тях. Дете, което ни е лице на изложбата - Гоги, той е с изключително рядко заболяване - пеперудена кожа, при което на всеки допир се получава рана.Той учи в масово училище, преди няколо дена говорихме с неговата учителка, разбира се децата са подготвени преди да дойде в класа. След като си тръгва, децата задават три въпроса? Дали болестта е заразана? Дали го боли? И той ще се излекува ли? Съучениците му проявяват разбиране и не го делят от останалите деца

- Какви са очакванията Ви от изложбата?

- Очаквам все повече училища и компании да откликнат на изложбата, която е напълно безплатна. За моя голяма изненада, много малко бяха заведенията, които се отзоваха. Нека да информираме родителите и децата за "различните деца".
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай