Не подценявайте стомашните инфекции

Безспорно едно от най-подценяваните неразположения

Не подценявайте стомашните инфекции | StandartNews.com
  • Съсипват храносмилателната система и са причина за появата на сериозни заболявания
     
  • Автор: Петър Кътев

    „Да се ядосваш значи да наказваш себе си за грешките на другите”! Думи на световноизвестният белетрист Оноре дьо Балзак, признат за един от най-изтъкнатите майстори на романа в световната литература, и създател на дългата поредица романи и разкази „Човешка комедия“. Разбира се днес творчеството на Балзак едва ли предизвиква някакъв луд интерес, съдейки по предпочитанията, които битуват напоследък. Но пък определено може да се каже, че мисленето на човек, в чийто житейски събития мнозина биха се припознали, но никога признали си заслужава вниманието. 

    Освен с творчеството си Балзак е добре познат с привилигерования си начин на живот, който води в ранните си детски години, и продължава по този начин въпреки редицата неуспешни бизнес начинания, вкарали го в дългове. В началото дори и творчеството му не е било признато като такова. Едва на 29 годишна възраст той успява да направи своя пробив, с което започва да се налага като значим писател. Всъщност неговият живот е поредното доказателство, че зад всеки успех стои постоянство и вяра. И че нищо в този живот не идва даром.

    Една теза, която се е доказала с времето, но въпреки това някак продължава да се възприема трудно. Повечето от нас предпочитат да живеят с мисълта, че всичко в този живот е даденост и винаги някой им е длъжен за нещо. Този тип разсъждение неминуемо проличава и в поведението на човека, който дори и да се намира в позиция, в която няма право (морално и каквото и да е) да очаква и изисква, той продължава да настоява за своето. Просто защото е свикнал да го получава без значение от обстоятелствата, макар и те да са създадени от него самия. Поведение, което изключително отблъскващо и повод за преосмисляне до колко е нужно да контактуваш с такъв тип хора въобще. 

    Парадоксално е обаче, че когато човек се чувства неудовлетворен от контактите си със себеподобни веднага започва да ги преосмисля, а по отношение на здравето си рядко задълбава в мисловния процес. За него колкото по – малко се мисли, толкова по-добре. Така изглежда ситуацията. Не мислиш за нещо, значи проблем няма.

    Здравословните проблеми обаче не се интересуват от това дали признаваш, че ги има или не. Те не са подвластни на емоциите, но пък много лесно ги подчиняват, когато назрее моментът да признаеш вече очевадното. Жалко, че не рядко той настъпва на доста късен етап. 

    Безспорно едно от най-подценяваните неразположения, на което рядко се отдава необходимото внимание, но след време се превръща в причина за появата на диагнози, са стомашно-чревните инфекции. С тях човек може да се сблъска във всеки един момент, но някак през лятото стават доста актуални. Дали защото някой си мисли, че сезона предразполага или поради друга причина, не е ясно. Факт е обаче, че стомашно-чревните проблеми предизвикват далече по-големи проблеми от моментен дискомфорт. 

    Стомашно-чревните разстройства се състоят от широк спектър от клинични състояния, вариращи от диспепсия (нарушено храносмилане) до възпалителни заболявания на червата, остра диария, гастрити и други. В зависимост от причината за заболяването - бактерия или паразит, симптомите на заболяването също са различни . Тези микроорганизми могат да се предават чрез храна или замърсени водозточници,  дори и от човек на човек.  

    Нелекуването им обаче в много случаи се превръща в причина за появата на хронични състояния, каквито са Болестта на Крон и улцерозният колит 

    Най-честите бактериални видове, които протичат с диарийна клиника, са Campylobacter, Salmonella, Shigella и Escherichia coli. Сред тях с особено внимание се открояват причинителите на салмонелозата и шигелозата. Две състояния, които са изключително коварни, тъй като първоначалната им клиника заблуждава доста сериозно, а е възможно и такава да не се прояви дни наред. 

    Салмонелозната инфекция е зооантропоноза, която идва с хранително натравяне, тъй като най-често потагените, предизвикващи я попадат в организма посредством консумация за контаминирани храни. Инкубационният период при това заболяване варира от два до осем дни. 

    При това заболяване възпалителният процес се локализира предимно в тънките черва, но отделяните от патогена токсини биха могли да достигнат общото кръвообращение. Именно по този начин същите успяват да предизвикат увреждане на различни органи и системи. Да не говорим, че от тънките черва салмонелите биха могли да достигнат до регионалните мезентериални лимфни възли, където също да продължат разможножителния си процес и да отделят ендотоксини. По този начин периметъра на инфекциозния процес значително се разширява и задълбочава. 

    Салмонелата е доста опасна диагноза за хора с компрометирана имунна система, както и за такива, които вече имат съществуващи заболявания при стомашно-чревната система. И това е така, защото провокираният възпалителен процес резултат от инфекцията обостря наличните диагнози и дори те да са контролирани ги активира отново. След което се скрива зад тяхната клиника. 

    Що се касае конкретно до тази на салмонелата, то тя е доста разнообразна. Най-често симптомите се изразяват в гадене, повръщане, коремна болка, диария. Може да се наблюдава треска, главоболие, обща отпадналост. Тук, както и при всяко друго болестно състояние е много важна навременната реакция. При сламонелата, която се характеризира с диария, често същата започва да се третира по неподходящ начин или пък се изчаква да отшуми. Това дава възможност за удължаване продължителността на състоянието, както и за потенциално развитие на усложнения като невротоксикоза, токсиинфекциозен шок и други.

    От друга страна салмонелата нанася неприятни поражения при храносмилателната система в дългосрочен план, тъй като възстановяването на червата, по-конкретно правилното им функциониране може да отнеме месеци.  През което време има ясно изразено лошо храносмилане. 

    То също следва да се разглежда като симптом на скрит болестен процес при стомашно-чревния тракт. Най-често се откроява с оплаквания за усещане за парене, болка, ранно чувство за ситост при хранене, дискомфорт в горната част на стомаха. Тази клиника обикновено проявява по време на хранене. 
    Лошото храносмилане подсказва за себе си и посрдством появата на киселини, подуване на стомаха, оригването. Признаци, които дори не се разглеждат като клинични такива от човека, тъй като за него те са просто някаквo временно неудобство. Но както казва Томас Фулър: „Здравето не се цени, докато не дойде болестта“! 
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай