Кои храни помагат при инвитро? Говори топ експертът на МЦ "Афродита"

Точната и балансирана диета подготвя тялото на жената за възможно най-добрия резултат, казва д-р Сашо Райков

Кои храни помагат при инвитро? Говори топ експертът на МЦ "Афродита" | StandartNews.com

Пътят на IVF (инвитро) може да бъде както емоционално, така и физически натоварващ. Това, на което излагате тялото си (включително храните, които консумирате) по време на този процес, може да повлияе на настроението, енергията и шансовете ви за успех. Вашето тяло разчита на диетата ви, за да осигури ключови хранителни вещества за развитието на яйцеклетките и спермата. Междувременно, изборът на диета играе важна роля в управлението на възпалението и насърчаването на здравословна бактериална флора в червата и репродуктивния тракт.

И така, какъв е идеалният диетичен план за инвитро? В тази статия отговаряме на въпроса, както и на много други, като ви помагаме да направите най-добрия диетичен избор, докато преминавате през процеса на инвитро. 

Попитахме д-р Сашо Райков, акушер-гинеколог асистирана репродукция в Медицински център "Афродита". Д-р Райков има 16 години опит в областта на репродуктивната медицина, като 10 от тях са в Испания – най-успешната страна в Европа по отношение на инвитро процедурите. Вярваме, че той е точният човек, който да ни консултира.

Д-р Сашо Райков в продължение на години работи съвместно с  световно известния проф. д-р Juan Antonio Garcia-Velasco, MD, PhD – директор на IVI Madrid в Испания. Има зад гърба си над 10 000 инвитро цикъла и е завеждащ инвитро отдела на Медицински център „Афродита“. Клиниката е най-големият регенеративен център на Балканите. МЦ „Афродита“ има един от най-големите проценти успеваемост в инвитро процедури за последните 10 години, работи в тясно сътрудничество със световните гиганти – лаборатории от САЩ, Великобритания , Испания, Франция и Италия. 
МЦ „Афродита“ е смятана за стандарт за качество у нас.

- Д-р Райков, Вие сте новият началник на отделението по инвитро в Медицински център "Афродита". Какво ви накара да се присъедините?

- Преди всичко, успехът на процедурите за инвитро през последните 10 години беше гаранция за качество. Освен това, клиниката е строго специализирана, за да предоставя индивидуална грижа на пациентите. Затова над 70% от инвитро центровете в международен мащаб не се намират в болници – така семействата получават най-добрата грижа, без да се натоварват от болничната обстановката .

- Има ли връзка между храненето и резултатите от инвитро?

- Правилната и балансирана диета подготвя тялото на жената за възможно най-добрия резултат от инвитро. Но ефектът от доброто хранене върху мъжа, по отношение на качеството на спермата, също е важен.

- Какво се счита за добро хранене?

- Диетата, която ще помогне на жената и мъжа да постигнат успешна бременност чрез инвитро оплождане, трябва да има следните характеристики:

1. Да бъде пълноценна, без да изключва основни групи храни от ежедневието.

2. Да бъде калорийно балансирана (според индекса на телесната маса на жената и мъжа).

3. Да включва всички хранителни вещества в баланс, като протеини, минерали, микроелементи и витамини.

4. Да няма големи времеви интервали между храненията през деня.

- Има ли идеална диета за подготовка на организма при инвитро процедура?

- Няма перфектна диета или "магическа формула" при подготовката за инвитро, но е установено, че средиземноморската диета предлага изобилие от всички съставки, които могат да помогнат за постигане на най-добър резултат. Проучвания показват, че двойките, които се хранят със средиземноморска храна, произвеждат повече ембриони като резултат от инвитро.

- Какви храни трябва да включа в диетата си?

1. Протеини, предимно от пиле и риба.
2. Много плодове и зеленчуци, спазвайки правилото "пет различни цвята всеки ден".
3. Намален прием на натрий/сол.
4. Мазнини, предимно от зехтин, ядки, авокадо, семена.
5. Намалена консумация на червено месо, захар и преработени храни.
6. Допълнителни протеини и фибри чрез бобови растения (боб, леща).

- Какво трябва да избягваме в диетата си?

1. Кофеин.
2. Алкохол.
3. Сурова риба и сурово месо.
4. Преработена захар.
5. Честа консумация на “бърза храна”.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай