Хранителна непоносимост? Една проста причина

Кандидата предизвиква чувствителност към различни храни, включително млечни продукти

Хранителна непоносимост? Една проста причина | StandartNews.com

Д-р Пе­тър Къ­тев

Читателите на вестник "Стандарт" и агенцията ни standartnews.com вече могат да задават своите въпроси на нашия дългогодишен автор д-р Петър Кътев. На адрес [email protected] той получава вашите питания, след което отговорите на най-интересните от тях ще бъдат публикувани в традиционната ни рубрика "Ало, докторе!".

"Винаги плащаме скъпо за стремежа си към евтини неща"! Тези думи са изказани от писателя Александър Солженицин. Безспорно той не е единственият, който е стигнал сам до този извод, защото историята показва точно обратното. Интересното е обаче, че тя изгелжда никак не ни помага, тъй като малцина черпят от нея поуки. Някак винаги човек е предпочитал сам да се сблъска с трудностите, да ги преживее, за да разбере къде и в какво бърка. И в това няма нищо лошо, защото личният опит си остава най-добрия учител. Но понякога и най-безпощадния, поне що се касае до здравето. По отношение на него уроците рядко биват научени и по -скоро човек се придържа към тезата, че "повторението е майка на знанието". Същото е безценно, но придобито твърде късно си остава просто полезна информация. Такава днес има под път и над път по всякакви теми, особено по здравни. И въпреки изобилието й човек продължава да неглижира себе си и да има все повече и повече здравословни проблеми.   

Едни от най-честите са тези с храносмилтелната система, които засягат голям брой от хора и вече се развиват при все по-млади. Те се дължат на редица фактори, сред които на първо място стоят заболяванията на храносмилателния тракт. За тяхната поява обаче си има причина, която се дължи предимно на отношението ни към здравето на стомаха. То бива компрометирано по много начини, като най-често заради неправилно хранене, както и тежки диетични режими, несъобразени с възможностите на организма.

Днес повечето от нас разчитат на собствената си преценка по отношение на това кое е най-добро за здравето им. И първото, в което се вторачват е начина, по който се хранят. Така самосиндикално си и решават каква диета да започнат, което в немалко случаи се оказва опасно и нанася тежки поражения на организма.

Промяната в хранителните навици е нещо много важно и има изключително влияние върху общия статус на организма. Но тази промяна е редно да се случва по начин, който не предизвиква стрес за него и естествено е консултирана поне в известна степен със специалист. Това е много важно, тъй като единственият начин да се разбере от какво има нужда тялото, и какво следва да се ограничи си проличава от изследвания и внимателен преглед. Стъпка, която не следва да се пропуска, защото би могла както да влоши съществуващи заболявания, така и да отключи такива. 

Много често, колкото и странно да звучи, неподходящия избор на хранителен режим, в това число и строгите такива, се явяват причина за развитието на болестни състояния при отделните органни системи, което в крайна сметка води до диагноза. Това се случва от една страна заради рязкото лишаване на тялото от даден ресурс за сметка на повишаването приема на друг. Обикновено в такива случаи често най-потърпевши са бъбреците. 

При нежния пол рестриктвното хранене, чиято цел е постигането на нездраволсовно и опасно тегло често води до проблеми с менструацията, както и до колабирането на редица функции в тялото, чието поправяне изисква изключително дълго време. Всъщност проблемите с цикъла биха могли да съсществуват както при поднормено, така и при наднормено тегло. И в двата случая има компрометиране на редица показатели в организма, отоговрни за правилното му съществуване. Но зад ниските килограми, и зад високите се крият и други причини, които далеч не се свеждат само да начина на хранене. Съществуват доста болестни процеси, които водят и до двете. Те от своя страна се дължат на патогенно присъствие. 

По отношение на стомашно-чревния тракт и това както той реагира спрямо хранта, която приемаме голямо значение имат патогените от микотичен произход. Една на пръв поглед нищо и никаква си гъбичка може да провокира не само нездраволсовно тегло, но и да направи така, че да изпитваме непоносимост към определени храни. Такива, които до момента не са представлявали проблем за организма. В такива случаи се констатира, че човек е развил хранителна непоносимост или нетолерантност. Няма значение как ще бъде наречено, но тя води до ограничаване или пълно изключване на храни, което по един или друг начин лишава тялото от определни вещества. 

Едно от най-често срещаните състояния в последно време по отношение на хранителната непоносимост е тази към млечните продукти. Състояние, характеризиращо се с невъзможност за правилно усвояване на лактозата, захарта, намираща се в млякото и други млечни продукти. Тук симптомите могат да варират от лек дискомфорт до по-тежки храносмилателни проблеми, като подуване на корема, газове, диария и коремна болка. В процеса на търсене на отговор защо организма започва да отхвърля дадени съставки се стига до извода, че зад това стои свръхрастежа на гъбичките от рода Candida. 

Те обитават предимно стомашно-чревния тракт. При нормални обстоятелства, когато неговите функции не са нарушени съществува баланс. Някои фактори обаче могат да го нарушат, като отслабена имунна система, неправилно хранене, в това число прекалена консумация на захар и преработени продукти. Компрометирането на стомашната "хармония" води до свръхрастеж на Candida. Така човек в даден момент започва да се оплаква от характерното състояние, което този процес причинява - кандидоза. Същата може да се прояви по различни начини, вариращи от локализирани инфекции като млечница до системни такива, засягащи множество органи. Към това се прибавя и способноста на кандида да излезе извън границите на обичайната си клиника и да причини непоносимост към определени храни, включително млечни продукти.

Това се случва посредством няколко начина, чрез които гъбичките атакуват стомашно-чревните функции. Един от тях е посредством причиняването на синдрома на пропускливите черва. Той е резултат от прекалено високия титър на гъбичката, което на практика означава, че тя доминира в стомаха. Така се стига до прояви на болестни процеси, тъй като се нарушава чревната бариера, което пък позволява на токсините да навлязат в кръвния поток. От друга страна се компрометира както правилното преработване на храната, така и усвояването й. Целият този процес представлява имунния отговор на организма, предизвикващ чувствителност или непоносимост към различни храни, включително млечни продукти.

От друга страна свръхрастежът на кандида стимулира възпалителен отговор при червата. Хроничното възпаление, до което се стига нарушава производството на лактаза, ензимът, отговорен за смилането на лактозата, което пък отключва непоносимостта към лактоза. Освен това, имунният отговор, предизвикан от свръхрастежа на гъбичката повишава чувствителността на тялото към млечните протеини, което води до нежелана реакция. Промените в чревната микрофлора пък повлияват на метаболизма на лактозата и отключват непоносимостта към нея. Нещо повече, произтичащият дисбаланс при червата дискредитира способността на имунната система да понася млечните протеини, което допълнително води до изяви на непоносимост към храна. Вземайки предвид този процес наред с ограничаването на дразнителите на организма, следва да се направят и някои изследвания по отношение на микотичните патогени, за да може да се предприемат адекватни мерки. В случая лечението им, което не само ще редуцира тревожните симптоми, но и ще доведе до премахване на първоизточника на проблема. За това помнете: "Безсмислено е да се опитваш да намериш изход от проблеми, ако не знаеш техният източник"! 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай