Форум срещна стотици жени с 30 изявени лекари и учени

Целта беше да се помогне на жените да се освободят от чувството за вина и срам

Форум срещна стотици жени с 30 изявени лекари и учени | StandartNews.com

“Когато мисля за моите дъщери, често се питам какво ги чака в бъдеще? Но правилният въпрос е какво мога да направя аз за тях, за бъдещето им” - каза Мирослав Боршош в обръщението си към участниците в първия Форум за женско здраве, който се проведе в Интер експо център днес в рамките на изложението БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ. 

 

Форумът срещна стотици жени с 30 изявени лекари и учени, занимаващи се с проблемите на женското здраве в областта на психологията, онкологията, акушер-гинекологията, дерматологията, генетиката, диетологията и други. Целта на форума беше да помогне на жените да се освободят от чувството за вина и срам, когато се грижат за себе си - когато отделят няколко минути повече пред огледалото, остават малко повече сами, за да се опознаят и центрират, но най-вече когато си дават време да се информират за здравето си и предприемат мерки за него. 

“Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест” – това е дефиниция на Световната здравна организация, която изглежда утопично, но според доц. д-р Михаил Околийски, бивш заместник-министър на здравеопазването в последното редовно правителство, е добре да се постави като изходна точка за това, към което трябва да се стремим в грижата за себе си.  

 

“В България се прилагат най-съвременните терапии за лечение на рак” - потвърди онкологът д-р Марчела Колева. 

 

Доц. Теодора Ханджиева-Дърленска адресира темата със затлъстяването при жените с лекцията си “За мастната тъкан с любов или не”.

 

Д-р Ива Гаврилова говори за най-често срещания, но и най-предотвратим рак, този на кожата.

Върху доброто сексуално здраве се съсредоточи сексологът Евгения Даракчиева.

 

Светилата в акушерството и гинекологията Иван Сигридов и Иван Вецев разгледаха въпросите за рисковата бременност, проследяването на бременността и репродуктивните проблеми. 

 

Много въпроси от аудиторията получи диетологът Енджи Касабие, която се фокусира върху промяната в режима на хранене на жените в периода точно преди и по време на менопаузата. 

Дерматологът д-р Мария Тончева разгледа промените в женската кожа в този етап от живота и демонстрира на живо няколко от най-съвременните техники за подобряване състоянието на кожата. 

 

Психологът Боряна Григорова разкри какво е въздействието на убежденията и начина на мислене върху реалността, която създаваме за себе си.

 

В дискусионния панел “Как да живеем по-дълго, като останем здрави?” участие взеха проф. Милена Георгиева от Института по молекулярна биология в БАН, Галя Георгиева, специалист по биоинформатика, и Боряна Герасимова, предприемач.

 

На форума се разгледаха и много специфични заболявания и състояния, като цистит, разширени вени, папиломи, като изключително силен интерес предизвика лекцията за естетичната гинекология на д-р Силвия Оручева.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай