Доц. д-р Михаил Околийски: Трябва да въведем здравно образование

В момента има много шарлатани, които са завършили за 2 месеца коуч, а се представят за психотерапевти, казва бившият зам.- здравен министър доц. Михаил Околийски

Доц. д-р Михаил Околийски: Трябва да въведем здравно образование | StandartNews.com

"Когато мисля за моите дъщери, често се питам какво ги чака в бъдеще. Но правилният въпрос е какво аз мога да направя за бъдещето им". Това заяви общинският съветник в София Мирослав Боршош в приветствието си към участниците в първия Форум за женско здраве, който се проведе в Интер експо център в рамките на изложението БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ. 
Форумът срещна стотици жени с 30 изявени лекари и учени, занимаващи се с проблемите на женското здраве в областта на психологията, онкологията, акушер-гинекологията, дерматологията, генетиката, диетологията и други. Целта на конференцията бе да помогне на жените да се освободят от чувството за вина и срам, когато се грижат за себе си - когато отделят няколко минути повече пред огледалото, остават малко повече сами, но най-вече когато си дават време да се информират за здравето си и да предприемат мерки за него. 
"Здравето е състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто отсъствие на болест" - това е дефиниция на Световната здравна организация, която изглежда утопично, но според доц. д-р Михаил Околийски, бивш заместник-министър на здравеопазването в последното редовно правителство, е добре да се постави като изходна точка за това, към което трябва да се стремим в грижата за себе си.  
"В България се прилагат най-съвременните терапии за лечение на рак" - потвърди онкологът д-р Марчела Колева. 
Доц. Теодора Ханджиева-Дърленска адресира темата със затлъстяването при жените с лекцията си "За мастната тъкан с любов или не".
Светилата в акушерството и гинекологията Иван Сигридов и Иван Вецев разгледаха въпросите за рисковата бременност, проследяването на бременността и репродуктивните проблеми. 

 

- Доц. Околийски, защо е важно младите жени да ходят редовно на профилактични прегледи?

- Защото част от проблемите, които впоследствие могат да изникнат, се кодират в ранна възраст. Има например хора с високо кръвно налягане, с повишено тегло. Ако тези симптоми бъдат установени в ранен етап, рисковите фактори могат да бъдат сведени до минимум.

Това касае както сърдечно съдовите заболявания, така и онкологичните и не на последно място - рисковете за психичното здраве. Има момичета, които по различни причини са минали през лични травми. Ако те бъдат диагностицирани и лекувани навреме, пациентите в повечето случаи няма да стигат до болнично лечение.

- Кои са най-честите заболявания при жените?

- Онкологичните - рак на гърдата, рак на шийката на матката, рак на дебелото черво, рак на белия дроб, съответно сърдечно съдовите заболявания - инфаркт и инсулт. Споменатите проблеми са всъщност причината в България да има най-висока смъртност от тези незаразни хронични заболявания, което е много различно като картина от страните в Западна Европа. Там също се умира от тези заболявания, но в много по-малка степен и средната продължителност на живота е доста по-висока. Отделно от това е  липсата на притеснение от високото тегло, както и другият екстрем за небалансирани непрекъснати опити за диети, които имат йо-йо ефект. Това води и до неспокойствие.

Много от жените не се хранят здравословно и не спортуват, а спортът е важен, за да се намали рискът от тези феномени.

- Как може да бъде намален рискът от заболеваемост и смъртност?

- Важно е българите да практикуват профилактиката. За съжаление в България пушачите са много, повечето от които млади жени. Това води до рискове за репродуктивното здраве.  

Адресирането на проблемите преди да възникнат е важно и с това е свързана голямата необходимост от въвеждането на здравното образование в българските училища. Още от първи клас децата трябва да получават адекватните послания. За да имат впоследствие и адекватен сексуален живот. По Плана за възстановяване и устойчивост беше предвидено въвеждане на здравно образование още миналата година, а в момента се бави. Трябва да влезе от 15 септември.Това е от изключително голямо значение. 

- На "Форум за женското здраве" споменахте за вече започналата добра практика на скрининг. Какво още трябва да направи здравното министерство?

-  Трябва да се разработи информационната кампания за профилактичните прегледи, за скрининговата програма за рак на шийката на матката по един ангажиран, емпатичен начин, а не просто формално. От друга страна министерството трябва да актуализира начините за диагностика. Например, рак на шийката на матката се диагностицира с остаряла медицинска техника.

Проблемът е най-добре да се установи с ДНК специфичен тест, който е по-скъп, но е много по-надежден и не води до фалшиви резултати. Необходимо е също политиките за обществено здраве да не остават на заден план покрай лечебната медицина.

- А как социалните  взаимоотношения влияят на здравето?

- Социалните детерминанти на здравето са много ключови. Защото когато средата е патогенна, тя може да доведе до заболяване. Трябва да се инвестира в човешките отношения. Младите хора да разберат колко е важно да са толерантни едни с други, подкрепящи се, да знаят как се започват партньорски отношения, за да не остава травма. Пътят е намирането на общ език в обществото, а не да се делим както го правим в момента по различни признаци. 

- Споменахте, че липсват психотерапевти...

- ...Да, няма достатъчно образовани млади хора, които да са завършили психология или медицина и след това психиатрия. От друга страна у нас няма Закон за психотерапията, който да разпише точно какви са изискванията, за да се наречеш психотерапевт. В момента има много шарлатани, които са завършили за 2 месеца коуч и след това се рекламират като психотерапевти. Ако обаче има нормативен акт, професията може да се регулира с възможността за сключване на договор с НЗОК така, че да не се налага хората да плащат от джоба си. В цяла Европа се плащат от 6 до 8 сесии на пациент във връзка с психологично или психиатрично страдание. Това е пътят.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай